Belföld

Romagyilkosságok: ma a nyíradonyi ügyet tárgyalják

Tanúként hallgatják meg azt a házaspárt, akik négy kisgyermekükkel aludtak abban a házban, melyre 2008-ban rálőttek.

Tanúként hallgatja meg a Pest Megyei Bíróság a romák elleni támadássorozat büntetőügyében ma azt a roma házaspárt, akik négy kisgyermekükkel aludtak abban a nyíradony-tamásipusztai háznak a szobájában, amelynek ablakára két célzott lövést adtak le 2008. szeptember 5-re virradóra.

A házban összesen tizenegyen, köztük hét kisgyermek aludt, amikor golyós puskával belőttek az utca felőli szoba ablakán. A több darabra szakadt lövedékek sérüléseket nem okoztak.

A hat halálos áldozatot követelő, romák elleni támadássorozat büntetőügyének elsőrendű vádlottja, Kiss Árpád az ügyészség szerint magánakcióban, egyedül követte el a cselekményt, de ő a bíróságon és a nyomozati szakban is tagadta, hogy köze lenne ehhez a támadáshoz.

A 2008. szeptember 5-ére virradóra történt lövöldözés volt a romák elleni támadássorozat harmadik bűncselekménye. Kiss Árpád a nyíradonyi lövöldözést megelőző július 21-i galgagyörki, és az augusztus 8-i piricsei támadást elismerte, és társaként nevezte meg testvérét, a másodrendű Kiss Istvánt, és a harmadrendű Pető Zsoltot, és bevallotta, hogy a majd egy hónappal későbbi, szeptember 29-i tarnabodi lövöldözést és Molotov-koktélos támadást is ők követték el. A többi, sérüléssel és halállal végződött támadások elkövetését viszont továbbra is tagadják.

A büntetőügy négy vádlottját – a Kiss testvéreket és társaikat, Pető Zsoltot és Csontos Istvánt – aki a 2009. április 22-i tiszalöki és az augusztus 3-i kislétai gyilkosságoknál bűnsegéd volt – az ügyészség aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel, csoportosan elkövetett fegyveres rablással, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel vádolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik