Belföld

Orbán szerint távol vagyunk még az erős Magyarországtól

Háborúban áll az ország az eladósodottsággal és a munkanélküliséggel, de nyerhetünk - fogalmazott a miniszterelnök.

A kormány alakításának egyéves évfordulója alkalmából rendezett Gazdasági fordulat című konferencián Orbán Viktor azt mondta, Magyarország háborúban áll az eladósodottsággal és a munkanélküliséggel, de csak megújulással és átszervezéssel nyerheti meg. Hozzátette: “ha mindazt átszervezzük, ami e nélkül hónapról hónapra újratermelné az adósságunkat, akkor nyerhetünk, de csak akkor”.

Vannak, akik azt gondolják, hogy az államadósság és a munkanélküliség kihívást jelent vagy problémát, amit meg kell oldani, de a valóság az, hogy ezek Magyarország ellenségei. “Az ellenséget onnan lehet felismerni, hogy ha mi nem győzzük le őt, akkor ő győz le minket” – fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök szerint azonban “nem lehetünk elégedettek“. Mint mondta, “távol vagyunk még a közös céltól, az erős Magyarország megvalósításától“. Véleménye szerint a közös eredmények reményt keltőek és biztatóak, de nem lehet megállni, nem lehet hátradőlni és nem lehet lazítani. “Nem lazíthatunk azért sem, mert az a kormányzati teljesítmény, amely elég volt az elmúlt egy évben, nem lesz elegendő, sőt beszéljünk egyenesen, igen, igen kevés lesz a következő esztendőben” – jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor szerint megtörtént a gazdaságpolitikai fordulat Magyarországon, a kormányzati gazdaságpolitika új képletre, “a növekedés plusz munka egyenlő pénzügyi egyensúly” képletére tért át, azonban – mint mondta – a magyar gazdaságpolitika még mindig veszélyzónában van.

A kormányfő a keddi konferencián beszélt a vasárnapi nyitva tartás problémaköréről is.

“Amint meg lehet majd élni heti öt napnyi munkából, akkor én is azok közé tartozom majd, akik támogatni fogják a vasárnapi zárva tartást. Addig azonban úgy érzem, erre nincsen lehetőségünk” – mondta a kormányfő.

A külföldről érkező esetleges kritikákról Orbán azt mondta: érkeznek dühödt támadások és harcias felszólítások is az új alaptörvény, a sarkalatos törvények, vagy éppen a gazdaságpolitika miatt, ám “nekünk higgadtan, udvariasan, rezzenéstelen arccal és egyenes tekintettel csak annyit kell mondanunk: ez nem a ti dolgotok, ez a magyarok dolga“.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik