Belföld

Gyors cselekvésre van szükség az uborkaügyben

Fazekas Sándor az uniós agrárminiszterek soron kívüli ülését is kész összehívni.

A magyar EU-elnökség az agrárminiszterek soron kívüli ülését is kész összehívni a gyors cselekvés érdekében – jelentette ki Fazekas Sándor a fertőzött uborka miatt kialakult helyzet kezelésére utalva kedden Debrecenben, az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának informális ülését követő sajtókonferencián.

Fazekas Sándor szerint az EU gyorsriasztási rendszere megfelelően reagált a történésekre, ugyanakkor pontos tényekre van szükség ahhoz, hogy hatékonyan lehessen kezelni a kérdést, és minden kétséget kizáróan meg kell találni a fertőzés forrását.

Dacian Ciolos, az EU mezőgazdasági biztosa szerint gyors reagálással vissza kell állítani a fogyasztói bizalmat, mert a bizalmi válságnak komoly gazdasági hatása lehet az egész ágazatra. Ugyanakkor megalapozatlanul nem szabad vádolni egyes tagállamokat, mert csődbe mehet az egész zöldségágazat az EU-ban.

Az EU-biztos szerint izolálni kell a problémát, hogy a gyanakvás megszűnjön a termékekkel szemben, de nagyon fontos, hogy az intézkedések arányosak legyenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik