Belföld

Sólyom hálával emlékezik Mádl Ferencre

Fejet hajtott Mádl Ferenc volt köztársasági elnök fényképe előtt Sólyom László korábbi államfő a Sándor-palotánál, így tisztelegve a vasárnap elhunyt politikus emléke előtt.

Mádl Ferenc utóda, aki 2005 és 2010 között volt a Magyar Köztársaság elnöke, az esti csendes megemlékezésen a részvétnyilvánítások könyvébe azt írta: “Mélységes hálával és tisztelettel emlékezem Mádl Ferencre. Sokaknak segítője, tudósi és emberi példaképe volt. Professzorként és államfőként is az európai hagyományokért tevékenykedett.”

Lerótta kegyeletét Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és felesége, valamint Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is.

A miniszterelnök-helyettes, miután gyertyát gyújtott, újságíróknak úgy nyilatkozott: “Mádl Ferenc minden magyar elnöke volt, tanúságot tett keresztény hitéről emberként és elnökként egyaránt.”

Semjén Zsolt hangsúlyozta: az elhunyt köztársasági elnök minden politikai felfogást megértett és elfogadott, de ő maga a keresztény-szociális gondolatoknak volt az elkötelezettje, ezért politikai hovatartozástól függetlenül mindenki saját elnökének tudhatta.

A KDNP elnöke szerint a polgári oldal nagyon hálás lehet Mádl Ferencnek, mert elnökként és később is a “nehéz időkben” tanúságot tett a mellett az összefogás mellett, amelynek gyümölcse most kezd beérni. Szavai szerint a volt köztársasági elnök minden befolyását latba vetette, hogy a határon túli magyarok teljes jogú és egyenrangú emberek legyenek, de jótékonykodásaival – feleségével együtt – emberségből, hitből és szeretetből is példát adott.

“Mádl Ferenc valóban a magyar küldetés és magyarságtudat szimbóluma” – mondta Semjén Zsolt.

A vasárnap esti megemlékezést egy órával, tíz óráig meghosszabbították; hétfő reggel nyolctól ismét leróhatják kegyeletüket a gyászolók az emlékhelyen.

Vasárnap délutántól több tucatnyian rótták le kegyeletüket családtagok, rokonok, ismerősök, politikusok.

A 81. életévében vasárnap elhunyt Mádl Ferenc akadémikus 2000 és 2005 között volt Magyarország köztársasági elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik