Belföld

Sokkoló hír: Magyarországra is érkezhetett a halálos uborkából

Csehországból kerülhetett be a fertőző spanyol uborka. Már folyik a vizsgálat.

A spanyol uborkabotránnyal kapcsolatos első hazai vizsgálati eredmények a jövő hét első felében – esetleg hétfőn délutánra vagy keddre – várhatók – tájékoztatta Jordán László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) elnökhelyettese, országos növény- és talajvédelmi főfelügyelő

Egyes hírek szerint egy csehországi közvetítőcégen keresztül Németországból Magyarországra is kerülhetett a Spanyolországból származó, kólibaktériummal szennyezett uborkából. Arról, hogy a problémás tételből Magyarországra is érkezhetett áru, hazánk vasárnap reggel az unió élelmiszer-biztonsági gyorsriasztási rendszerén keresztül kapott értesítést. Ezt az MGSZH elnökhelyettese meg is erősítette.

Az MGSZH megkapta annak a két cégnek a nevét – ezt az elnökhelyettes nem kívánta nyilvánosságra hozni -, amelyek a szennyezett uborkát behozhatták az országba. Az élelmiszer-biztonsági szakemberek már ott vannak a szóban forgó vállalkozásoknál, hogy lefolytassák a vizsgálatokat, és felderítsék, hogy az árut hová szállították – közölte Jordán László.

Egy prágai hír azonban megnevezi az érintett cégeket. Egy német vállalkozás – szombat éjjeli prágai közlés szerint – Csehországon kívül Magyarországra is küldött olyan spanyol uborkát, amely gyaníthatóan fertőzést okoz. “Az uborkákat a Country Life s.r.o., Nenacovice, Beroun társaságnak szállították. A németek szerint szállítottak még Magyarországra, Ausztriába és Luxemburgba is. Az állami mezőgazdasági és élelmiszeripari ellenőrzés (SPZI) az Európai Unió élelmiszer-biztonsági gyorsriasztási rendszerén keresztül kapta ezt a hírt. Csehországban eddig nem jelentettek egyetlen fertőzést sem” – jelentette a cseh illetékes.

A cseh hivatal vasárnap kora reggel ellenőrzést tartott a Country Life társaság raktáraiban. Az ellenőrök szerint az uborkák egy része már piacra került. A rendelkezésükre álló információk szerint a cseh piacra akár 120 darab uborka is kerülhetett. Egy részük a Country Life üzleteibe, másik részük pedig más üzletekbe jutott.  Az említett biouborkák árusítását azonnal megtiltották.

A Country Life kedden és csütörtökön kapott egy-egy szállítmányt a fertőzésgyanús uborkákból. Az első szállítmányban 120 uborka volt, amely már az üzletekbe került. A második szállítmány 96 uborkát tartalmazott, ezek azonban még raktáron vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik