Belföld

Hende Csaba: a békefenntartás olyan cél, amelyért érdemes dolgozni

A békefenntartás olyan cél, amelyért érdemes küzdeni, érdemes dolgozni - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter Pákozdon,  a magyar békefenntartók napján.

A Katonai Emlékparkban, a békefenntartók emlékműve előtt rendezett ceremónián Hende Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy a békefenntartás mindig kockázattal jár, s sokszor nem, vagy legalábbis nem azonnal követi siker az elvégzett munkát. “Mégis olyan cél, amelyért érdemes dolgozni és érdemes küzdeni”.

A békefenntartók küldetése “elsősorban a polgári lakossághoz szól. Védtelen öregekhez, gyerekekhez, asszonyokhoz, akik a háborúk és polgárháborúk, etnikai tisztogatások és bandaháborúk poklában élik mindennapjaikat”. A magyar békefenntartók az elmúlt évtizedekben sok helyen tartották fenn és tartják fenn napjainkban is a törékeny békét, s jelentették, jelentik az ott élőknek a reményt – tette hozzá a honvédelmi miniszter.

Szavai szerint “a világ egyre kisebb lesz. Ha valahol történik valami, annak következményei nem sokkal később nálunk is megjelennek. Ezért nemzeti érdekünk, hogy a világ jobb legyen, mint amilyen most” – hangsúlyozta.

A június 6-án a nemzeti támogató elem kötelékében Afganisztánba induló 35 katona küldetése az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatán alapul. A magyar békefenntartók 50 másik ország katonáival azért dolgoznak ott, hogy Afganisztán élete visszatérhessen a rendes kerékvágásba – tette hozzá.

A küldetés nehéz és nagyon veszélyes – hívta fel a figyelmet Hende Csaba, s hozzátette: azt kéri, “várja és elvárja” a katonáktól, hogy legyenek méltók a küldetéshez és a piros-fehér-zöld színekhez, s vigyázzanak magukra és egymásra.

Mint mondta, a misszióban nincsenek egyedül. “Mindent, amit megtehetünk küldetésetek sikeréért és személyes biztonságotokért megteszünk, most és a jövőben is” – jelentette ki Hende Csaba.

A zuhogó esőben zajló ceremónia befejezéseként a résztvevők – köztük Benkő Tibor vezérezredes, a honvédség vezérkari főnöke, Kovács József vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, valamint a társszervezetek, a történelmi egyházak, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének képviselői, a missziókban életüket vesztett békefenntartók hozzátartozói – megkoszorúzták a békefenntartók emlékművét.

Az emlékmű a modern kor békefenntartóinak állít emléket, márványlapjára azoknak a neveit vésték fel, akik a különböző missziókban teljesített szolgálat közben haltak meg. 17 név szerepel rajta, köztük a május 17-én Afganisztánban hői halált halt Róth Orsolya és Dálnoki András posztumusz hadnagyoké.

Az ünnepségen részt vett a 91 napos szudáni fogságból szabadult Papp István nyugalmazott alezredes, ENSZ-alkalmazott békefenntartó is, aki június 1-jén indul új, haiti állomáshelyére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik