Belföld

Kiútprogram: hiányolják a kormány figyelmét

24.hu
24.hu

2011. 05. 27. 19:45

Munkanélkülieknek, szociális segélyből élőknek szól a Kiútprogram Zrt. mikrohitel konstrukciója. Másfél éve ad hitelt mélyszegénységben élőknek vállalkozások elindításához.

A Kiútprogram Zrt. mikrohitel konstrukciója kísérletinek nevezett program. Jelenleg Borsod- Abaúj Zemplén, Szabolcs-Szatmár és Hajdú-Bihar megyékben segítenek, a fővárosban csak a VIII. kerületben. A program vezetői hiányolják a kormány figyelmét.

“A jelenlétünk és a létünk tolerálva van, de nem mondanám, hogy egy nagyon aktív együttműködés lenne közöttünk, pedig kéne, hogy legyen” – jellemezte a kormány és a szervezet viszonyát Felcsuti Péter a Kiútprogram egyik kezdeményezője, a Magyar Bankszövetség egykori elnöke. Bár folyamatosan próbálkoznak időpontot kapni a kormányzat illetékes szerveitől, a következő hónapokban egyeztetésre nagy valószínűséggel nem kerül sor – mondta el Felcsuti.

A Kiútprogram igazgatótanácsának tagja azért nem érti a kormány passzivitását, mert szerinte jóval olcsóbb ezeket a vállalkozásokat támogatni, mint szociális segélyeket fizetni, és szerinte jóval hatékonyabb, mint a közmunkaprogram. A szervezet programja a vidéken élő legszegényebb rétegnek szól, lényege a mikrohitelen alapuló önfoglalkoztatás. A vállalkozások maximum egymillió forint igényelhetnek, a legkisebb összeg 200 ezer forint. Családok, családi vállalkozások juthatnak így jövedelemhez, amely eltartja őket, ezáltal életmódjuk is változik, és a sokat emlegetett felzárkózás, integráció is megvalósulhat ott, ahol a leginkább szükség van erre – ismertette a program alapvetéseit Felcsuti.

A programban húsz terepmunkás vesz részt, aki felkutatja, később mentorálja az ügyfeleket a hitelhez jutástól a vállalkozási tevékenység menedzselésén át a hiteltörlesztésig.
Jelenleg 350-400 családnak illetve családi vállalkozásnak nyújt hitelt a program, a tevékenységek szerteágazóak, van közöttük fakitermelésre, de fodrászüzletre vagy éppen pizzéria működtetésére irányuló vállalkozás is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.