Belföld

Kiútprogram: hiányolják a kormány figyelmét

Munkanélkülieknek, szociális segélyből élőknek szól a Kiútprogram Zrt. mikrohitel konstrukciója. Másfél éve ad hitelt mélyszegénységben élőknek vállalkozások elindításához.

A Kiútprogram Zrt. mikrohitel konstrukciója kísérletinek nevezett program. Jelenleg Borsod- Abaúj Zemplén, Szabolcs-Szatmár és Hajdú-Bihar megyékben segítenek, a fővárosban csak a VIII. kerületben. A program vezetői hiányolják a kormány figyelmét.

“A jelenlétünk és a létünk tolerálva van, de nem mondanám, hogy egy nagyon aktív együttműködés lenne közöttünk, pedig kéne, hogy legyen” – jellemezte a kormány és a szervezet viszonyát Felcsuti Péter a Kiútprogram egyik kezdeményezője, a Magyar Bankszövetség egykori elnöke. Bár folyamatosan próbálkoznak időpontot kapni a kormányzat illetékes szerveitől, a következő hónapokban egyeztetésre nagy valószínűséggel nem kerül sor – mondta el Felcsuti.

A Kiútprogram igazgatótanácsának tagja azért nem érti a kormány passzivitását, mert szerinte jóval olcsóbb ezeket a vállalkozásokat támogatni, mint szociális segélyeket fizetni, és szerinte jóval hatékonyabb, mint a közmunkaprogram. A szervezet programja a vidéken élő legszegényebb rétegnek szól, lényege a mikrohitelen alapuló önfoglalkoztatás. A vállalkozások maximum egymillió forint igényelhetnek, a legkisebb összeg 200 ezer forint. Családok, családi vállalkozások juthatnak így jövedelemhez, amely eltartja őket, ezáltal életmódjuk is változik, és a sokat emlegetett felzárkózás, integráció is megvalósulhat ott, ahol a leginkább szükség van erre – ismertette a program alapvetéseit Felcsuti.

A programban húsz terepmunkás vesz részt, aki felkutatja, később mentorálja az ügyfeleket a hitelhez jutástól a vállalkozási tevékenység menedzselésén át a hiteltörlesztésig.
Jelenleg 350-400 családnak illetve családi vállalkozásnak nyújt hitelt a program, a tevékenységek szerteágazóak, van közöttük fakitermelésre, de fodrászüzletre vagy éppen pizzéria működtetésére irányuló vállalkozás is.

Ajánlott videó

Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.