Belföld

Forró nyárra készülnek a szakszervezetek

Úgy vélik, a kormány semmibe veszi a jogaikat, ezért közös fellépést fontolgatnak.

Borsik János, az Autonómok elnöke szerint a társadalmi párbeszédet nem helyettesíti a nemzeti konzultáció. A konföderáció a társadalommal, a munkavállalókkal szembeni pimaszságnak tartja a kormány viselkedését. Mivel a szakszervezetek úgy látják, hogy a kormány viselkedése veszélyezteti a társadalmi békét, érlelődik egy újabb közös szakszervezeti fellépés – mondta el Borsik. Ugyanezt erősítette meg az MSZOSZ is.

Gaskó István, a LIGA elnöke arra emlékeztetett, hogy már megkezdték egy országos figyelmeztető sztrájk előkészítését. Hozzátette: közös tiltakozásra lenne szükség például akkor, ha a kormány megszüntetné az érdekegyeztetés lehetőségét.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke is azt mondta: intenzívebbé váltak az utóbbi időben az egyeztetések egy közös fellépésről. Úgy vélte, hogy az információ hiánya, a hírek és gyakran a rémhírek “borzolják a munkavállalók idegeit”, amelyen csak a tárgyilagos tájékoztatás, az érdekegyeztetés segíthetne, az OÉT összehívására utaló jelet azonban Palkovics Imre szerint sem lehet látni.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke úgy véli, a kormány semmibe veszi a szakszervezeteket és leértékeli a szociális párbeszédet, ami, idegen az EU gyakorlatától. Különösen a soros uniós elnökség ideje alatt érthetetlen – tette hozzá.

Kifogásolta, hogy az OÉT az idén még nem ülésezett, holott a kormány több, a munkavállalókat sújtó intézkedésről is határozott. Megerősítette: olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a kormány az OÉT megszüntetésére készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik