Belföld

Adatbázis és törvény készül a táboroztatásról

A táboroztatás feltételeinek törvényi szabályozását kezdeményezi az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos.

Mihalovics Péter pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy jelenleg nincsenek szabályozva a táboroztatás műszaki, egészségügyi, pedagógiai, mentálhigiénés feltételei.

A miniszteri biztos a táboroztatás keretrendszerének tervezetét a civilekkel együttműködve az őszre készítené el, így jövőre már az új szabályok alapján lehetne táborokat szervezni. A törvényben tisztáznák az alapfogalmakat is, vagyis hogy pontosan mit jelent például a tábor, a táboroztatás és táborhely.

Hozzátette: véleménye szerint az új szabályok betartását kormányhivatali szinten kellene majd ellenőrizni.

Sárvári István, a Táboroztatók Országos Egyesületének (TOE) elnöke elmondta: a miniszteri biztos felkérésére adatbázist készítenek a táboroztatással foglalkozó szervezetekről, cégekről, amelyek a TOE honlapján regisztrálhatják magukat.

Úgy vélte, az adatbázis és az új szabályozás nagy segítséget nyújthat a szülőknek abban, hogy jól dönthessenek, amikor tábort választanak a gyermekük számára.

Kérdésre válaszolva elmondta, a jelenlegi szabályok szerint kizárólag az ÁNTSZ ellenőrizheti a táborokat, feltéve, ha a szervezők bejelentik azt a hivatalba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik