Belföld

Semmelweis-terv: hol vannak a konkrétumok?

Az egészségügyi bizottsági meghallgatáson a miniszter tervekről beszélt, míg az ellenzék a konkrét ütemezést és forrástervet hiányolta.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az elmúlt egy év értékelése mellett beszámolt a készülő Semmelweis-terv legfontosabb prioritásairól, így egyebek mellett az alap- és sürgősségi ellátás újjászervezéséről, a gyógyszerrendszer átalakításáról és az egészségturizmus fejlesztéséről.

A szakminiszter az elmúlt egy év eredményei közül kiemelte az egészbiztosítási kassza egyensúlyba hozását és a kórházi adósságállomány konszolidálását. Beszámolt a gyógyszerellátás szabályainak változásairól, s az Országos Mentőszolgálatnál történt változásokról is.

Az egészségügy jelenlegi rendszerének átalakítására készülő Semmelweis-tervvel kapcsolatban a nemzeti erőforrás miniszter azt mondta, hogy elsősorban a lakosság egészségügyi állapotának javítása a cél.

A Semmelweis-terv számos konkrét lépést is tartalmaz – mondta a miniszter, ezek közé sorolva, hogy forrást kell juttatni az egészségügynek, új állami egészségszervezési rendszert kell kialakítani és a jelenlegi struktúrákat át kell alakítani. A terv további elemei közé tartozik az alap- és sürgősségi ellátás újjászervezése, a betegek jogainak hatékonyabb védelme, az egészségügyi dolgozók életpályamodelljének kialakítása és a szakképzési rendszer átalakítása – fűzte hozzá.

Ugyancsak e terv tartalmazza a gyógyszerrendszer átalakítását és az egészségturizmus fejlesztését.

A bizottsági meghallgatáson az ellenzéki pártok elsősorban a Semmelweis-terv pontos ütemezését és a források elosztásának részleteit hiányolták. A szakminiszter erre válaszolva azt mondta, hogy a terv kidolgozása után beszámol a bizottságnak annak részleteiről is.

A bizottsági ülést követően Gyenes Géza, a testület jobbikos alelnöke – sajtótájékoztatón egészítve ki a tanácskozáson általa elmondottakat – úgy értékelte, hogy a kormány nagy időveszteséggel dolgozik az egészségügy területén, az elmúlt 8 évben a Fidesz és a KDNP nem kezdett bele egészségügyi stratégia kidolgozásába. Gyenes Géza emlékeztetett pártja korábban benyújtott javaslatára, amely az egészségügyi dolgozók egyszeri, illetve lépcsőzetes bérfejlesztését tartalmazta; a Jobbik erre 120 milliárdot javasolt elkülöníteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik