Belföld

Mégsem tüntet hétfőn a VDSZ, de a készenlét fennmarad

A vegyipari szakszervezet elhalasztja demonstrációját, hogy a hangosan tiltakozó tömeg ne zavarja a miniszterelnök és a fegyveres testületek tárgyalását.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) ellenben ugyanazon a napon 10 órától este 20 óráig rögtönzött szociális konzultáció keretében várja kérdéseire a válaszokat a Kossuth téren Pintér Sándor belügyminisztertől.

A vegyészek korábban bejelentették, hogy május 30-án tömegtüntetést tartanak a Parlament előtt a kormány nyugdíjpolitikája, a készülő alkotmánymódosítás, a munka törvénykönyvének módosítása és az érdekegyeztetés megszüntetése ellen. Bejelentésükhöz néhány órán belül több szakszervezet is csatlakozott. A miniszterelnöki megbeszélés hallatán azonban a VDSZ és az akcióhoz csatlakozott szervezetek úgy döntöttek, elhalasztják a már meghirdetett demonstrációt és megvárják az egyeztetés eredményét.

Tárgyalóasztalhoz szólította a miniszterelnök a fegyveres és rendvédelmi testületek képviselőit, május 30-ára. Az csupán a véletlen műve lehet, hogy a megbeszélésre Orbán Viktor éppen azt a napot választotta, amikorra a VDSZ nagy tömeget megmozgató demonstrációt hirdetett – véli Székely Tamás, a VDSZ elnöke.

A szakszervezetek készenlétben maradnak, de udvariasan kivárják a miniszterelnöki egyezkedést, mert annak eredménye minden ágazatra hatással lehet – áll Székely Tamás VDSZ-elnök közleményében, amely megismétli a követelést, hogy a kormány az érdekegyeztetésben térjen vissza az európai normákhoz.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke elmondta, hogy egy rögtönzött szociális konzultáció keretében kérdéseket kívánnak föltenni a belügyminiszternek, akitől érdemi válaszokat várnak, a korkedvezményes nyugdíj megvonását, a korkedvezményes nyugdíjba vonulás körülményeit és a szerzett jogok csorbítását illetően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik