Belföld

Inzultálták Kókát a bíróság folyosóján

A Budaházy-perben tanúként beidézett politikus származására tett sértő megjegyzést egy fiatal.

Kóka János szerdai tanúvallomása végén elmondta, hogy a bíróság folyósóján egy fiatalokból álló csoportból valaki fenyegető, elfogadhatatlan hangvételben szólt hozzá “identitásával” összefüggésben. A szabad demokrata politikus sajnálatosnak nevezte, hogy ez a stílus megjelenhet a tárgyalás “margóján”.

Ezután a tárgyalóterem hallgatóságának soraiban azonosította az őt szóban inzultáló fiatalembert, akit a bíró figyelmeztetett, amennyiben ez megismétlődik, kitiltja az épületből. A fiatalember erre fennhangon megjegyezte, hogy orvos, együtt járt Kókával az egyetemre, és nem igaz, amit a tanú mond, nem is érti, miért adnak hitelt a szavainak. A fiatal a bírói figyelmeztetés után nem sokkal távozott a teremből.

Kóka János a tanúvallomásában elmondta, hogy épülő családi házára 2007 decemberében Molotov-koktélokat dobtak, az egyiktől meggyulladt a terasz ajtaja, a lángokat az építkezésre vigyázó biztonsági őr oltotta el. Kóka a támadás idején a szocialista – szabad demokrata koalícióban lévő SZDSZ elnöke és parlamenti frakcióvezetője volt, nem sokkal korábban pedig gazdasági miniszterként kormánytag is.

Kóka János felidézte azt is, hogy a támadás napján személyét sértő falfirkákat látott a háza környékén. Az iratismertetésből kiderült: náci, német nyelvű feliratokról van szó. Budaházy határozottan tiltakozott ellene, hogy ezzel az ideológiával bármiféle kapcsolatba hozzák. Mint mondta, vállalja a “nagyon nemzeti vonalat”, de a nácizmushoz semmi köze.

Kóka elmondta, hogy politikai tevékenységével összefüggésben a hagyományos parlamenti kritikákon túl gyakran utcai verbális agresszió is érte, a nyilvánosságban fenyegető, gyalázkodó írások jelentek meg, amelyek semmiféle “szakpolitikai tartalommal nem bírtak”, inkább “nemzetrontással” és más hasonlóval vádolták. Volt olyan hét, amikor három éjszaka is kapott ismeretlenektől zaklató telefonhívásokat, illetve sms-ben azt írták neki: “Lógni fogsz! Hazaáruló! Zsidó!”.

A szerdai tárgyaláson a fogvatartott vádlottak és védőik felvetették: nem tudnak felkészülni a tárgyalásokra, nincs idejük, módjuk kellőképpen megismerni az eljárás iratait, sérülnek jogaik, továbbá Budaházy védője, Szikinger István ügyvéd határozottan szóvá tette azt is, hogy szerinte a nyomozó ügyészek az eljárás kezdeti szakaszában is súlyos jogsértéseket követtek el.

A büntetőper tanúk meghallgatásával folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik