Belföld

Előnyben a családi vállalkozások az állami földbérlésnél

2011. novemberében nyilvános haszonbérleti pályázatokat ír ki a minisztérium az állami földek bérbeadására.

A családi gazdálkodókat és hivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel foglalkozó gazdálkodókat előnyben részesítő tartós földhasználat ez év második félévben lesz megvalósítható, a meghirdetésre kerülő nyilvános haszonbérleti pályázatok keretében. Többek között ezt válaszolta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter arra a kérdésre, mit kíván tenni a minisztérium az állami tulajdonú termőföldek bérbeadása során esetenként felmerülő panaszok megelőzése, illetve orvoslása érdekében.

A miniszter arról is informálta a kérdést benyújtó fideszes honatyákat, hogy a birtokpolitikai irányelvek érvényesítését célzó haszonbérleti pályázatok előkészítése a Nemzeti Földalapnál (NFA) jelenleg folyik.

Fazekas Sándor emlékeztetett: az állami tulajdonú termőföldek használatára – a korábbi tulajdonosi joggyakorlók által – megkötött haszonbérleti szerződések egy része és a kiadott ideiglenes földhasználati engedélyek tavaly lejártak. A már megkötött haszonbérleti szerződések nyilvános pályázat nélküli megújítására, illetve újabb ideiglenes földhasználati engedélyek kiadására nincs lehetőség.

A termőföldvagyon átadás-átvétele, és az NFA által történő felülvizsgálata folyamatban van. Ennek eredményeként tudja majd az NFA meghirdetni a tartós földhasználatot biztosító haszonbérleti pályázatokat, előreláthatóan ez év második felében. Mindaddig az NFA megbízási szerződéssel tesz eleget a termőföld védelméről szóló törvényben foglalt hasznosítási kötelezettségének. Ez a megbízási szerződés legfeljebb ez év október 31-ig szólhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik