Belföld

Túlélő szemtanú változtathat Képíró sorsán

A tanú állítólag látta, amint Képíró Sándor fegyverével bántalmazott egy fiatalembert 1942-ben, Újvidéken.

Az ügyész egy hétfőn váratlanul bejelentett terhelő tanú meghallgatását indítványozta kedden a Képíró-perben, a Fővárosi Bíróságon. A tanú állítólag látta, hogy a háborús bűntett elkövetésével vádolt Képíró Sándor volt csendőr százados fegyverével bántalmazott egy fiatalembert 1942 januárjában, Újvidéken. A tanú meghallgatásáról várhatóan csütörtökön dönt a bíróság. A 97 éves Képíró Sándort azzal vádolja az ügyészség, hogy 1942 januárjában az újvidéki razzia alkalmával köze volt törvénytelen kivégzésekhez.

Kedden a Fővárosi Bíróságon Varga Béla bíró a Honvéd Vezérkar Bíróságának 1944-ben született ítéletét ismertette. Ez a speciális katonai bíróság az újvidéki vérengzés miatt elítélt több csendőrtisztet, közöttük Képíró Sándort is, aki 1944-ben tíz év fegyházat kapott hűtlenségért.

Az ítélet szerint a vádlottak “emberölés elkövetésére buzdítottak”, ami miatt az 1942-es újvidéki razzia “vérengzéssé, kegyetlenkedéssé” változott, és ennek során több mint 3 300 embert gyilkoltak meg, közöttük gyermekeket, idős férfiakat és nőket is. A vezérkari bíróság 1944-es ítélete kimondta, hogy a vádlottak “gyűlöletet ébresztettek a magyar hadsereg iránt”.

Az akkori bírósági döntés szól egy 1942. január 30-án délelőtt végrehajtott kivégzésről is. Erről a háború után 1948-ban beszélt egy az államvédelemnek is beszélt egy volt katonatiszt, aki azt állította, hogy a több mint 30 civilt Képíró Sándor utasítására vitte a kivégzőhelyre, egy úgynevezett teaszállító teherautóval.

A Képíró-ügy tárgyalása csütörtökön folytatódik, és a váratlanul jelentkező tanú miatt Varga Béla bíró tájékoztatása szerint lehetséges, hogy a június elejére tervezett ítélethirdetésre csak később kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik