Belföld

Gyöngyöspatán járt az ENSZ megbízottja

A kenyai származású Githu Muigai leszögezte:független, pártatlan szakértőként kell fellépnie, semmilyen előítélet nem vezérli.

Gyöngyöspatára látogatott kedden az ENSZ rasszizmussal, etnikai diszkriminációval és idegengyűlölettel foglalkozó különleges megbízottja; Githu Muigai találkozott a Heves megyei falu önkormányzati vezetőivel, a helyi romák képviselőivel, a gyöngyösi rendőrkapitánnyal és a polgárőrség szervezőivel is. Azt mondta, egyelőre csak tájékozódik.

Az ENSZ jelentéstevője újságíróknak kifejtette: nem azért választották ki Gyöngyöspatát, hogy valamiféle nyomozást folytassanak, hanem hogy megértsék, milyen események történnek a településen, és lássák, miként kezelik őket. Hangsúlyozta: a világszervezet különmegbízottjaként független, pártatlan szakértőként kell fellépnie, semmilyen előítélet nem vezérli, és nem feladata megítélni, hogy mi jó, mi rossz.

Kitért rá, nemcsak a roma kisebbséggel kapcsolatos kérdések miatt van Magyarországon, foglalkozik a diszkriminációellenes tevékenységgel és a hátrányos helyzetben lévő csoportok társadalmi beilleszkedésével is.

Az MTI kérdésére, miszerint mennyire tartja hasznosnak, illetve elegendőnek a folyamatos rendőri jelenlétet Gyöngyöspatán, az ENSZ megbízottja azt válaszolta: ha a közrend felbomlik, a rendőrség feladata az, hogy helyreállítsa, amennyiben itt ez történik, az jó dolog. Ha a rendőrség közreműködése szükséges a békés egymás mellett élés biztosításához, az már nem jó, az egészen más kérdés – tette hozzá. Mint mondta, arról tájékoztatták, hogy a problémák gyökerei szociális jellegűek.

Az ENSZ jelentéstevője programjának zárásaként találkozott – mint mondta – azokkal, akik saját beállításuk szerint “polgárőrséget, védelmet biztosítottak” a helyi lakosság számára, ezen a találkozón az újságírók nem vehettek részt. Az MTI úgy tudja, hogy az ENSZ-diplomata a Jobbik helyi szervezetének elnökével, Juhász Oszkárral tartott megbeszélést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik