Belföld

Enged a kormány a rendvédelmiseknek

Bizonyos megkötésekkel, de marad a kedvezményes nyugdíjazás, az állományba pedig önkéntesen lehet majd visszatérni.

A kormány, kisebb módosításokkal, de elfogadta a szolgálati nyugdíjasokat és szolgálati nyugdíjrendszert érintő, szakszervezetekkel egyeztetett belügyminiszteri előterjesztést. Erről Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatta a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fórumának érdekképviseleti tagjait.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének kedd esti közleménye szerint a koncepció részleteiről Orbán Viktor az országos parancsnokok bevonásával jövő hét hétfőn személyesen egyeztet a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek vezetőivel.

A belügyminiszter által előterjesztett javaslat lényegesen kedvezőbb az eredeti kormányzati elképzeléseknél. A legújabb tervek szerint a szolgálati nyugdíjasok reaktiválása csak önkéntes alapon történhet, és azok sem veszítik el nyugdíjukat, akik a visszatérést nem vállalják. Az aktív állományúaknak is – szigorításokkal ugyan, de megmarad a korkedvezményes szolgálati nyugdíjrendszere. A miniszterelnökkel folytatandó tárgyalásig a szakszervezetek kikérik a kormányzati elképzelésekről a tagság, az érintett aktív és nyugállományú kollégák véleményét.

A Hivatásunk Védelmében Sztrájkbizottság a tagság véleményétől és a hétfői miniszterelnökkel folytatandó tárgyalástól teszi függővé, hogy felfüggeszti-e tevékenységét, vagy tovább folytatja küzdelmét a ,,Hivatásunk Védelmében”.

Szijjártó Péter a keddi kormányülés után arról tájékoztatott, hogy a kormány tájékoztatót hallgatott meg a belügyminiszter és a rendvédelmi szervek közötti egyeztetés jelenlegi helyzetéről. A kormány közölte észrevételeit, amelyekről a rendvédelmi szakszervezetekkel a héten további egyeztetést folytat. A szóvivő hozzátette: az érdekképviseletekkel várhatóan jövő héten, a belügyminiszteren kívül Orbán Viktor is leül tárgyalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik