Belföld

A kormány felkészült rá, hogy veszít a népszerűségéből

A miniszterelnök-helyettes szerint tudták, hogy lesznek a rosszallást kiváltó intézkedéseik.

Navracsics Tibor szerint nem csökkent a kormányoldal népszerűsége olyan mértékben, mint arra számítottak, mégpedig azért, mert a választópolgárok ma is tisztában vannak azzal, hogy alapvető változásokra van szükség Magyarország versenyképességéhez. A miniszterelnök-helyettes az MTI-nek adott interjúban a kormány egyéves munkáját értékelte.

Navracsics szerint az egy éve megkezdett munka, a strukturális, a szakpolitikai átalakítások, a gazdasági növekedést ösztönző lépések mostanra jutottak el oda, hogy már konkrét érdekeket is sérthetnek, az pedig nyilvánvaló, hogy azok a társadalmi csoportok, amelyek érdeksérelmet szenvednek el, rosszallásukat fejezik ki emiatt.

Mint mondta, számoltak azzal, hogy olyan intézkedéseket lesznek kénytelenek megtenni, amelyek értelemszerűen vonják maguk után a népszerűségvesztést, de szerinte a támogatottságuk csökkenése még nem olyan mértékű, mint amilyenre készültek. Úgy véli, ez azt jelzi, hogy a választópolgárok nemcsak tavaly voltak tudatában annak, hogy valaminek alapvetően meg kell változnia az ország versenyképességéhez, hanem most is tudják, hogy bár az egyes lépések kellemetlenek, rosszak, de hosszabb távon egy erősebb Magyarország kialakítását célozzák. Hozzátette, abban bízik, hogy akik időközben “elbizonytalanodnak”, azok is azt látják, hogy ha jól sikerülnek ezek a lépések, akkor az mindenki javát szolgálja.

A minisztériumi struktúra és a kormányszerkezet esetleges átalakítását firtató felvetésre Navracsics Tibor kijelentette: a tárcák struktúráját nem tartják presztízskérdésnek, hangsúlyozta ugyanakkor, a már egy éve működő új szisztémával szerinte sikerült felülírni azt az érdekrendszert, amely “már-már megbénította” a kormányzati döntéshozatalt.

Az év második felének a közmunkarendszer átalakítása lesz a “slágertémája” – közölte, kifejtve: a tervek szerint július 1-jéig nyilvánossá válik az első nagyobb közmunkaprogramok koncepciója, ősszel el is indulnak a bemutató jellegű programok, 2012. január 1-jétől pedig a teljes rendszer megkezdi működését.

A rendvédelmi dolgozók szolgálati nyugdíjával kapcsolatban Navracsics Tibor azt reméli, az érintettek is belátják, “most nem olyan időszakban élünk, hogy 42 évesen el lehet menni nyugdíjba”. Arra a kérdésre, hogy milyen munkát végezhetnek majd a frissen benyújtott alkotmánymódosítás révén visszatérő rendőrök, tűzoltók, példaként azt válaszolta: kiváló főnök lehet belőlük egy hivatalban. Szerinte akár tűzoltókról, akár rendőrökről van szó, korábban egy fegyelmezett hierarchiában pontosan, precízen végezték a munkájukat, és ma a magyar közigazgatás sok területén elfér ez a precizitás, pontosság és tapasztalat. Kitért arra is: abból a szempontból kissé “problémásnak” érzi a rendvédelmisek tiltakozását, hogy ezzel azt üzenik annak a társadalomnak, amelyben százezrek veszítették el a munkájukat, és élnek munkanélküli segélyből, hogy “ők köszönik szépen, de nem akarnak dolgozni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik