Belföld

Tüntetni fognak a pedagógusok is

Ha nem tudják a kormányt tárgyalóasztalhoz ültetni, szeptemberben kiterjedt, országos sztrájkra is lehet számítani.

Még a tanév vége előtt, június 5-re tüntetést szerveznek a közoktatásban érintett szakszervezetek – erről döntött az érdekvédelmi szervezetek által létrehozott ágazati sztrájkelőkészítő bizottság hétfői ülésen.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: azért döntöttek így, mert hiába írtak hetekkel korábban a miniszterelnöknek egy levelet, amelyben hét pontban azt kérték, hogy a közoktatás átalakításáról egyeztessenek az érintett érdekképviseletekkel is, ez idáig semmi választ nem kaptak. Az elnök közölte azt is, ha nem érnek célt a demonstrációval, akkor csatlakoznak a Liga júniusi figyelmeztető sztrájkjához.

Mendrey szerint múlt héten Orbán Viktor azt üzente a szakszervezeteknek, hogy megvárja a szociális konzultáció eredményét és csak azután ül le velük tárgyalni. A PDSZ elnöke szerint azonban egy kérdőives konzultáció nem helyettesítheti az érdemi egyeztetést. Mindezek miatt döntöttek úgy, hogy cselekedni kell. Hozzátette: ha nem tudják a kormányzatot tárgyalóasztalhoz ültetni se a tüntetéssel, sem a figyelmeztető sztrájkkal, akkor szeptemberben akár kiterjedt, országos pedagógus munkabeszüntetésekre is lehet számítani.

A közoktatásban érintett szakszervezetek május 5-én hozták létre a sztrájkelőkészítő bizottságot. A bizottsághoz csatlakozott a PDSZ-en kívül a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezete és az Oktatási Vezetők Szakszervezete is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik