Belföld

Országosan bevezetnék az ebadót

Sok tiltást és szankciót tartalmaz az új állatvédelmi törvény tervezete, de a kötelezettségek alóli mentesülére is bőven van lehetőség.

Önkormányzati ebadó bevezetését, a kölyökkutyák kikötésének tiltását, az állatvédelmi bírság drasztikus emelését, a kutyák fülkorrekciós műtéteinek betiltását, valamint a veszélyesnek minősített ebek nem fajta, hanem viselkedés szerinti meghatározását tartalmazza egyebek mellett az állatvédelmi törvény, illetve az egyes állatvédelmi tárgyú kormányrendeletek módosításának hétfőn nyilvánosságra hozott tervezete.

A javaslat szerint a jövőben az önkormányzatok évenkénti ebösszeírást végeznek. Mivel azonban az ebrendészet állami feladat, annak átruházása mellé forrást is kell biztosítani, ezért – a felelős állattartásra való nevelés, az állatok megbecsülésének javítása mellett – ezt a célt is szolgálja az ebrendészeti hozzájárulás bevezetése.

Mentesülnének a díjfizetés alól azok a gazdák, akik ivartalaníttatják és chippel látják el a kutyájukat, illetve háztartásonként egy eb után kérelmezhető az önkormányzatnál a fizetési kötelezettség alóli felmentés. A menhelyről hazavitt kutyák után sem kell hozzájárulást fizetni, ez az örökbefogadás gyakoribbá válását eredményezheti – olvasható a tervezetben.

A jogszabály kötelezné az önkormányzatot arra, hogy a beszedett ebrendészeti hozzájárulás legalább felét visszaforgassa a kutyák mikrochippel történő ellátásnak és ivartalanításának támogatására.

A veszélyes fajtákra vonatkozólag a jogszabálytervezet azt írja: rendkívül nehézkes az egyes kutyafajták elkülönítése, ráadásul tartási körülmények, a gazda hozzáállása nagymértékben meghatározza az állat tulajdonságait, ezért nem indokolt egy-egy fajtát betiltani, a kutyatartók tulajdonhoz való jogát korlátozni. A jövőben az ebet fajtája alapján nem, kizárólag egyedi viselkedésének következményeként nyilváníthatná veszélyesnek. Az állatvédelmi hatóság akkor alkalmazhatná ezt a szankciót, ha a kutya testi sérülést okoz; a hatóságok elkobozhatják a kutyát, amennyiben az a gazda gondatlansága miatt emberek testi épségét veszélyezteti.

Emellett fajtalistát állapítanának meg: az ezen szereplő fajták gazdái az esetleges utcai balesetek megelőzéséért kutyáikat közterületen kizárólag szájkosár használatával, a kibújást megakadályozó nyakörvvel, két méternél nem hosszabb, nem kihúzható pórázon vezethetnék. A kötelezettség alól egy szakértők által kidolgozott és felügyelt vizsgarendszer teljesítése esetén felmentést kaphatnak. Kockázatos fajtának minősítenék az amerikai pitbull terriert, a bandogot, az amerikai staffordshire terriert, a kaukázusi juhászkutyát és a rottweilert.

A dokumentum rögzíti, hogy országos nyilvántartást kell létrehozni a mikrochippel megjelölt kutyákról és a veszélyes állatok adatainak kezelésére is.

A javaslat megtiltaná a kutyák fülkorrekcióját. Az ivartalanítás mellett csak az eb farokkurtítása végezhető el, hétnapos korig. A kutyakölykök életét nagymértékben meghatározó időszak védelmében a tervezet megtiltaná a négy hónaposnál fiatalabb ebek kikötését. A javaslat ugyancsak megtiltja a kutyák és a macskák élelmiszerként és prémként felhasználását is.

A jogalkotó emlékeztet arra, hogy az állatvédelmi bírság összege, amely maximálisan 150 ezer forint, 1998 óta nem változott, ezért mára elvesztette visszatartó erejét, nem alkalmas arra, hogy a helyes irányba terelje a gazdasági haszonállatokat tartó vállalkozások, vagy akár a magánemberek állatokkal való bánásmódját, ezért annak az emelésére tesz javalatot.

A módosítás lehetővé tenné azt is, hogy az állatvédelmi szabályok ellen vétőket kötelezzék arra: vegyenek részt állatvédelmi oktatáson vagy állatmenhelyen végezzenek közcélú munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik