Belföld

Ma kiderül, mit lépnek a rendvédelmisek

Folyamatosan tárgyaltak a hétvégén a belügyminiszterrel, de úgy tudni, nincs mindenben konszenzus.

Hétfőn, a Rendészeti Érdekegyeztető Fórum ülésén dől el, hogy sikerül-e megegyezniük a rendvédelmis szakszervezeteknek a kormánnyal a szolgálati nyugdíj ügyében. A tárgyalások a hétvégén folyamatosak voltak a szakszervezeti vezetők és Pintér Sándor belügyminiszter között, de úgy tudni, egyelőre nem mindenben tudtak megegyezni. Korábban a szakszervezetek sztrájkbizottsága azt közölte, hogy hétfőn, a RÉF-ülés után hozzák nyilvánosságra, hogy sikerült-e megállapodni a kormánnyal. Azt is ekkor mondják meg, hogy ha nincs megállapodás, mik lesznek a következő lépések.

A hónapok óta tartó tiltakozások után újra kiverte a biztosítékot a rendvédelmiseknél a Lázár János és Balsai István fideszes képviselők által benyújtott alkotmánymódosító javaslat, ami az öregségi nyugdíjnál fiatalabb nyugállományúak ellátását megváltoztató, esetleg megszüntető törvények megalkotására teremt lehetőséget. A felháborodást követően azonban szerdán a sztrájkbizottság tagjai informális ülést tartottak Pintér Sándor belügyminiszterrel. Ezen a tárgyalások megújítását határozták el.

A tárgyalások a hétvégén is folyamatosak voltak, de az eredményekről csak a formális RÉF-ülést követően számolnak be a tárgyaló felek. Továbbra sem tudni tehát, hogy lesz-e megállapodás, vagy folytatódnak a tiltakozások.
Szombaton még az Fegyveres- és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének közleménye szerint közeledtek az álláspontok. A vasárnapi forduló után ugyanakkor az FRDÉSZ, és egyben a sztrájkbizottság vezetője, Kónya Péter már azt nyilatkozta: ,,még mindig a folyó két partján állunk, csak éppen még köd is ereszkedett a vízre.”

A RÉF-ülés végéig a rendvédelmisek közös sztrájkbizottsága nem tervez tiltakozó akciókat. Ezekről a megállapodástól függően döntenek. A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete azonban a többi érdekvédelmi csoporttól függetlenül tüntetést szervez hétfőn kora estére a Parlamenthez, illetve kedden, szerdán és csütörtökön Hódmezővásárhelyre, ahol a szolgálati nyugdíjat érintő alkotmánymódosító javaslat egyik benyújtója, Lázár János a polgármester. A sztrájkbizottság korábban külön kiemelte, hogy ők nem vesznek részt a TMRSz demons

Ajánlott videó

Olvasói sztorik