Belföld

“Hadnagy Asszony, Hadnagy Úr! Isten veletek!”

Katonai tiszteletadással fogadták Kecskeméten a hősi halált halt két magyar honvédet.

A kecskeméti légi bázison katonai tiszteletadással fogadták a kedden Afganisztánban balesetben elhunyt Róth Orsolya posztumusz hadnagy és Dálnoki András posztumusz hadnagy földi maradványait szállító repülőgépet vasárnap.

A hamvakat szállító repülőgép a légi bázis egyik mellék kifutójáról 10.05 órakor gördült a katonai tiszteletadás helyszínére. A két hősi halott hamvait szállító AN 26-os szállítógépet a gyászoló családtagok, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor, a honvédség vezérkari főnöke, valamint a két katona debreceni és afganisztáni bajtársai fogadták. A gépről a díszszázad sorfala mellett hozták le bajtársai a nemzetiszínű zászlóval letakart koporsókat.

A Himnusz elhangzása után Hende Csaba honvédelmi miniszter gyászbeszédében hangsúlyozta: szolgálat közben érte a két hősi halált halt katonát a baleset. “Szolgálat közben, melyet honvédként, a magyar zászló alatt, a nemzet érdekében végeztetek.”

“Csatlakoztatok ahhoz a közösséghez, amelyet a haza szolgálatában elesett katonák alkotnak” – fűzte hozzá a honvédelmi tárca vezetője. Hende Csaba beszédében kiemelte: “Velünk vagytok, velünk lesztek, elkísértek azon az évezredes úton, amelyet a nemzetnek be kell járnia. Hadnagy asszony, hadnagy úr Isten veletek. Találkozunk. Az út végén bizonyosan találkozunk” – fejezte be beszédét a miniszter.

A két katona temetése a család kérésére a nyilvánosság kizárásával történik.

Róth Orsolya és Dálnoki András az afganisztáni hadműveletekben részt vállaló magyar honvédség negyedik és ötödik áldozata. A két elhunyt katonát, miután műveleti területen, feladatvégzés közben veszítették életüket, Hende Csaba honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította.

Dálnoki Andrást teljes katonai tiszteletadással csütörtökön délután helyezik örök nyugalomra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmeggyes temetőjében. Nyírmeggyes hétfőn díszpolgárává avatja Dálnoki Andrást és díszsírhelyet biztosítanak számára.

Róth Orsolyát kedden egy Fejér megyei településen helyezik örök nyugalomra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik