Belföld

“Betegeinkre és ránk dől a magyar egészségügy”

A rezidens szövetség elnöke szerint egyszerűbb lenne elmenni, de inkább harcolnak.

“Nem nézhetjük ölbe tett kézzel, ahogy betegeinkre és ránk dől a magyar egészségügy” – mondta Papp Magor. A Magyar Rezidens Szövetség vasárnap tartja nagygyűlését, ahol négy régiós vezető és a szervezet országos vezetése arról tárgyal, hogyan hívják fel a kormányzat és a társadalom figyelmét: súlyos veszélyhelyzet van.

A rezidensek vezetője helyzetükről szólva annyit mondott: “el kell kezdeni menteni, ami még menthető”. Lehet hangulatkeltésről beszélni – tette hozzá -, de csak az vezérli őket, hogy látják, néhány éven belül nem lesz, aki ellássa a magyar betegeket. A fogorvosokat leszámítva jelenleg már kevesebb mint 29 ezer aktív orvos van Magyarországon és ez a szám folyamatosan csökken. Évente nagyjából másfélszer több orvos megy el, mint ahányat képeznek.

Papp Magor azt mondta, az elmúlt bő egy évben türelmesen vártak, de nem láthatók minőségi változás jelei. “Nincs mire tovább várni a markánsabb fellépéssel.” Papp Magor szerint az egészségügyért felelős államtitkárság és Szócska Miklós államtitkár is mindent megtett, de úgy tűnik, nem kapnak olyan támogatást a kormányzattól, amellyel érdemben befolyásolni tudnák az egészségügyi dolgozók elvándorlását.

Elérkezett az idő, amikor harcolni kell az önbecsülésükért, amelyből minden hónapban veszítenek, amikor megkapják a bérpapírjukat – jelentette ki Papp Magor, megjegyezve: egy rezidens nagyjából annyit keres, mint egy utcaseprő. A rezidensek jelenleg havi 80 ezer forintért általában heti hatvan-hetven órát dolgoznak, márpedig így a családalapításra sincs lehetőségük. A rezidens szövetség elnöke hangsúlyozta: “nem cél, hogy elszabaduljanak az indulatok, de egyre nagyobb az elkeseredettség”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik