Belföld

MSZP: ne legyen különbség az állami és az egyházi diákok között

Sokaknak nem tetszik, hogy az Orbán-kormány különbséget tesz a gyerekek között a szerint, egyházi vagy állami intézményben járnak. - Nyakó István

Nem tetszik az embereknek, hogy aki egyházi intézménybe jár, az többet kap a közösből, aki önkormányzatiba, az kevesebbet – reagált Nyakó István MSZP-s politikus szombaton Szászfalvi László államtitkárnak az állam és az egyház kapcsolatát érintő kijelentéseire.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Pápán, a dunántúli polgármesterek első találkozóján egyebek közt azt mondta: a kormány “egészen új egyházpolitikát igyekszik folytatni”, stratégiai szövetségesének tekintve az egyházakat, éppen a társadalmi megújulás miatt. Az államtitkár arról is beszélt, hogy nem érti a “sipítozást” egyesek részéről, amikor arról van szó, hogy az egyházak oktatási intézményt vesznek át önkormányzatoktól.

Nyakó István, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil-és vallásügyi bizottságának MSZP-s tagja az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: “Ha sipítozást hall Szászfalvi államtitkár úr, akkor forduljon orvoshoz!”

Ha figyelmesen fülel államtitkár úr, talán azt is meghallja, hogy sok embernek szembetűnő az, hogy az egyházak – tisztelet a kivételnek – általában szépen felújított, a belvárosban működő iskolákat igényelnek vissza. A peremkerületben, a külvárosi körzetekben, a leszakadó térségekben lévő lepusztult iskolákra az egyházak nem tartanak igényt, az legyen az amúgy is sok problémával küszködő önkormányzatok gondja – közölte Nyakó István.

Az MSZP-s politikus arra is rámutatott, hogy a rendszerváltás óta hatályban lévő egyházi törvény garantálja a szabad vallás gyakorlásának jogát és lehetőségét. Az adófizetők pénzéből nyújtott állami támogatásnak köszönhetően a Magyarországon működő egyházak javai jelentősen gyarapodtak az elmúlt húsz évben.

Nem vitatva, hogy szükséges felülvizsgálni a törvényt, az MSZP bízik abban: az Orbán-kormány nem a Horthy-korszak kiváltságokra épülő egyházpolitikáját hozza vissza – fejeződik be a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik