Belföld

Júliusra befejeződhetnek az árvízvédelmi munkák

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei folyók mentén jelenleg 45-60 százalékos a munkák készültsége.

A Sajó völgye településeinek hosszú távú árvízi biztonságát megteremtő beruházások keretében települési körtöltést építenek Felsőzsolcán, Ónodon és Nagycsécsen. Záportározókat, szükségtározókat hét területen építenek, továbbá három folyón, a Sajón, a Bódván és a Hernádon a meder kotrását végzik – olvasható a Petróczi Tímea szóvivő által jegyzett közleményben.

A töltésépítés Felsőzsolcán egy szakaszon már befejeződött, a többi szakaszon még dolgoznak. Nagycsécsen az északi és keleti töltést építik, Ónodon tart a kavics kitermelése, elszállítása.

A Sajó és a Bódva folyónál már befejeződött a meder kotrása, itt a műszaki átadás is megtörtént. A Hernád folyó kijelölt szakaszain is befejezték a kotrási munkálatokat, a folyón már csak egy munkagéppel dolgoznak, a beomlott partfalak, sodorvonalak helyreállítását végzik. A kitermelt homok 70 százalékát elszállították. A felsőzsolcai vasúti ártéri hídnyílás mindkét partoldalán tartanak a kotrási munkálatok.

Záportározó, szükségtározó épül Bódvalenkénél, Bódvaszilasnál, Bódvarákónál, Hídvégardónál, Szendrőládnál és Edelénynél.

Az MTI korábban arról számolt be, hogy Borsod megyében az idén januárban kezdődtek meg a védelmi munkálatok az árvízzel leginkább fenyegetett települések térségében. A beruházásokra a kormány mintegy 7,5 milliárd forintot fordít a költségvetésből és uniós forrásból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik