Belföld

Csintalant nem lepte meg, hogy összeverték

A műsorvezetőt a Budaházy-perben hallgatták meg tanúként.

Csintalan Sándor tanúvallomásával folytatódott a Budaházy-per pénteken a Fővárosi Bíróságon. A HírTV műsorvezetője, az MSZP egykori alelnöke azt mondta a tárgyaláson, hogy nem lepte meg a 2007 decemberi brutális támadás, mert az őt ért fenyegetések után számított ilyesmire. Csintalan, akit fémbotokkal ütöttek, az életéért könyörögve pénzt is adott támadóinak.

A vádirat emlékeztetett arra, hogy Csintalan Sándor a 2006 őszi utcai demonstrációkban résztvevőket, közöttük a Hunnia Mozgalom katonáit huligánoknak, rongálóknak, provokátoroknak és az MSZP ügynökeinek nevezte műsorában. A vád szerint Budaházy György mindezért elhatározta, hogy a műsorvezetőt megleckéztetik, és feltérképeztette Csintalan munkarendjét, életvitelét. A felderítést a nyolcadrendű vádlott és ismeretlen társai végezték el, a bántalmazásra pedig a nyolcad-, a negyed-, a hatod- és a hetedrendű vádlottakat utasította Budaházy György. Csintalan a bántalmazások következtében 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A pénteki tárgyaláson tanúként meghallgatott műsorvezető elmondta, hogy a teremgarázsban, ahol gépkocsijával parkolt, négyen támadták meg, fémbotokkal a kezükben. Először leütötték, majd a földön fekve kapta az ütlegeket. Trágár módon zsidóbérencnek titulálták, majd amikor több sebből vérzett és az életéért könyörgött, egyik támadója azt mondta: akkor adjál pénzt. Csintalan odaadta a pénztárcájában levő összes pénzt, ami emlékezete szerint csupán néhány ezer forint volt. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: ha a szabadságharcosok pénzt kérnek az embertől, annak van egy diszkrét bája.

Csintalan símaszkos támadóiról részletesebb személyleírást nem tudott adni, a tárgyalóteremben előtte felsorakozott négy vádlottról azt mondta: alkatuk hasonló azokéhoz az átlagos alkatú férfiakéhoz, akik összeverték.

Budaházy György a vádponttal kapcsolatban kijelentette: Csintalan Sándor a televízió nyilvánossága előtt többször becsmérlő jelzőket tett rájuk, ami miatt ők a bírósághoz fordultak. Budaházy szerint ez is bizonyítja, hogy eszük ágában sem volt elégtételt venni más erőszakos módon.

A pénteki tárgyalás hallgatóságának soraiban ült Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője és Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője is.

A Budaházy-per további tanúk meghallgatásával folytatódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik