Belföld

Igazat adott Molnár Oszkárnak a bíróság

Hatályon kívül helyezte az edelényi polgármestert elmarasztaló határozatot az Legfelsőbb Bíróság.

Hatályon kívül helyezte a Legfelsőbb Bíróság azt a határozatot, amelyben az Egyenlő Bánásmód Hatóság még 2009 szeptemberében elmarasztalta Molnár Oszkárt, Edelény független polgármesterét – tudta meg önkormányzati forrásból csütörtökön az MTI.

Az ügy előzménye az volt, hogy két évvel ezelőtt egy helyi képviselő-testületi ülésen a polgármester annak a véleményének adott hangot, hogy bizonyos településeken terhes asszonyok szándékosan ártanak magzatuknak.

Az eset miatt több feljelentés is született, számos eljárás indult. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) elmarasztalta Molnár Oszkárt a kijelentése miatt, s ennek a határozatnak a közzétételére kötelezték annak idején Edelény város honlapját is.

Miután a Fővárosi Bíróság – mint elsőfokú bíróság – elutasította a polgármester jogorvoslat iránti kérelmét, Molnár Oszkár a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, amely most az mondta ki: nem sértette meg az egyenlő bánásmód követelményét. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata azért volt jogszabálysértő, mert a polgármester nyilatkozata nem tartozott az egyenlő bánásmódról szóló törvény hatálya alá.

A Legfelsőbb Bíróság a jogsértést megállapító EBH-határozatot és az azt tévesen törvényesnek minősítő jogerős ítéletet a polgári perrendtartásról szóló törvény rendelkezéseire hivatkozva helyezte hatályon kívül. Az LB emellett kötelezte az alperest – az Egyenlő Bánásmód Hatóságot -, hogy 15 napon belül fizessen meg a felperesnek 40 ezer forint elsőfokú és 30 ezer forint felülvizsgálati eljárási költséget – olvasható a dokumentumban.

Molnár Oszkár az MTI-nek úgy fogalmazott: “természetesen nagyon fontos számomra – ezért is jártam végig a felülvizsgálat hosszú útját –, hogy a Legfelsőbb Bíróság kimondta, az Egyenlő Bánásmód Hatóság jogszabálysértő módon járt el velem szemben. A legfontosabb azonban végig az volt, hogy kezdettől fogva érezhettem magam mögött a hétköznapok embereinek a támogatását.”

Véleménye szerint az ügy szerepet játszott abban, hogy a Fidesz nem indította őt jelöltként az országgyűlési választásokon; ezután – egyetlen függetlenként – szerzett mandátumot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik