Belföld

Hoffmann: tárgyalások után dől el a Corvinus sorsa

Az oktatási államtitkár szerint nem is fenyegeti megszűnés az egyetemet, de más formában működhet tovább.

Az új felsőoktatási törvény fogja megnyitni a kapukat a szerkezet átalakítása előtt – mondta Hoffmann Rózsa az Origo internetes portálnak. Az oktatási államtitkár a csütörtökön közölt interjúban azt mondta, egyelőre úgy látja, hogy a következő tanévben nem változik lényegesen az intézményi struktúra, a Corvinus sorsa pedig komoly tárgyalások után dől el.

A felsőoktatási intézmények számának esetleges csökkentését firtató felvetésekre azt válaszolta: “Ismétlem, nem javaslat került kéretlenül napvilágra. A célkitűzéseink egyértelműek: ott kell megtartani a képzéseket, ahol az oktatás magas színvonalú, megfelel a munkaerőpiac igényeinek, és biztosítja az adott térség vagy település szellemi-kulturális utánpótlását”.

A Budapesti Corvinus Egyetemről kiemelte: “az ott folyó képzésre szükség van, ezért – ahogy mondtam – nem is fenyegeti megszűnés az egyetemet”. Az pedig, hogy milyen módon működik tovább – így, ahogy most, vagy más formában -, komoly tárgyalások után dől el – fogalmazott.

Hozzátette: egyelőre úgy látja, a következő tanévben nem fog lényegesen változni az intézményi struktúra. “A lehetőségét a törvényben fenntartjuk. De az átalakuláshoz több idő kell: nem erőltetett menetben, pláne nem erőszakkal, hanem az érintettekkel együttműködve, alapos mérlegelés után kell majd határozni. Ahhoz, hogy a 2012-es tanév elindulhasson, a szükséges döntéseket októberig meg kell hozni” – mondta.

Hoffmann a pozícióját firtató kérdésre azt mondta: azok, akik szeretnék, ha nem én lennék az oktatásért felelős államtitkár, vagy csak élvezik a bajkeverést, előszeretettel terjesztik, hogy inog a székem. Ez régóta ismert trükk a politikában. “Ha a rosszul látók szerint inog is, én egyelőre nem szédülök” – fogalmazott.

A portál egy külön anyagban olyan információról is beszámol, miszerint a Corvinus egyetem egy elképzelés szerint József Nádor Egyetem néven olvadhat össze a Műegyetemmel. Hoffmann Rózsa múlt pénteken az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség rendezvényén, ahol szintén cáfolta a Budapesti Corvinus Egyetem bezárását, úgy fogalmazott: “ennyire ostoba nem lehetek”. Hozzátette: egyik lehetőségként felmerült, hogy az intézmény összeolvadjon a Duna túlpartján található Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. A nagy tudományegyetemek nyugati mintájára ez logikus megoldás is lehetne, de ez lekerült a napirendről, ez most nem hozna többleteredményt – mondta akkor az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik