Belföld

Pusztító vihart szimulál ma a katasztrófavédelem

Ennek megfelelően a médiaszolgáltatók tesztelik a kommunikációs csatornákat és üzeneteket tesznek közzé.

Ahogy arról már kedden beszámoltunk pusztító vihart feltételezve ma kommunikációs tesztgyakorlatot tart és ennek keretében országos riasztást ad ki a katasztrófavédelem; a riasztás fiktív helyszínekre, A Gyűrűk Ura című Tolkien-műből ismert Völgyzugolyra és Helm-szurdokra vonatkozik.

A médiatörvény rendelkezései szerint katasztrófahelyzet esetén a katasztrófavédelem a lakosság tájékoztatása érdekében két órán belül vagy azonnal kihirdetendő közérdekű közleményt ad ki a médiaszolgáltatók útján.

Ennek megfelelően a médiaszolgáltatók tesztelik az adott kommunikációs csatornákat és valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket tesznek közzé. A gyakorlatban részt vesz az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság, a közszolgálati média – a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda -, valamint a TV2 is.

A kommunikációs gyakorlat célja, hogy a lakosság is megismerhesse a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáját. Így jelentősen csökkenthető annak kockázata, hogy például egy hirtelen jött, valódi, pusztító vihar vagy más katasztrófa személyi sérüléseket, komoly anyagi károkat okozzon.

A katasztrófavédelem első fehívását itt olvashatják!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik