Belföld

Óvná a zajtól a lakosságot az ombudsman

Fülöp Sándor szerint rengeteg a panasz, így a zajvédelem jogi szabályozásának megújítása nem tűr halasztást.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szükségesnek tartja a zaj elleni védelem új, átfogó szabályozását – derült ki Fülöp Sándor hivatalának az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből.

Az ombudsman rendhagyó módon – mielőtt a kormánynak összeállított állásfoglalását véglegesítené – nyilvánosságra hozza javaslatait “azzal a céllal, hogy a zajtól szenvedő lakóközösségek és szakmai körök véleményét megismerje” – írta az ombudsman hivatala.

Fülöp Sándor szerint a zaj elleni védelem jogi szabályozásának megújítása nem tűr halasztást. Nagyon sok a városi zajjal kapcsolatos panasz, a konfliktusok évekig, akár évtizedekig is elhúzódnak, miközben igen komoly hátrányokat okoznak, és mégsincs megoldás.

“A lakosság szenved, nem alszik a repülőktől, a közúti forgalomtól, az építkezésektől. Ezért az emberek a hétvégét csendes helyen szeretnék eltölteni, ám ott fesztivál van. És mit lehet ez ellen tenni? Gyakorlatilag semmit. Még ha a hatóság akar, akkor sem tud eljárni megfelelően” – állapította meg az országgyűlési biztos.

Másfél éve tartó vizsgálatai során kiderült: rosszak a jogszabályok, nem szolgálják az emberek védelmét. A gazdasági érdekeket helyezik a lakosság egészséges környezethez való joga elé.

Ezért fordul most a jövő nemzedékek biztosa jogalkotási javaslatával a kormányhoz, de előtte még további véleményeket kíván gyűjteni Fülöp Sándor – áll a közleményben.

A tervezet itt elérhető >>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik