Belföld

MSZP: a demokrácia bástyáit bontja a kormány

A szocialisták a kormány önkormányzati törvényjavaslatát bírálták.

Az MSZP szerint a kormány az új önkormányzati törvény koncepciója alapján “a demokrácia utolsó bástyáit” bontaná le. Varga Zoltán önkormányzati kabinetvezető szerdán sajtótájékoztatón arról beszélt: a tervezet felszámolná azt a hagyományt, hogy a helyi ügyeket helyben, az emberekhez legközelebb intézik, helyette az államra bízna önkormányzati feladatokat, így például központi rendszeren keresztül folyósítanák a szociális segélyeket.

Kifogásolta, hogy a tervek szerint a megyei kormányhivatalok intézményeket működtetnének, miközben az önkormányzatok törvényességi felügyeletét is ellátják.

A szocialista politikus szólt arról, hogy az ősszel a parlament elé kerülő törvényjavaslat alapelveiről az MSZP a Baloldali Önkormányzati Közösség mellett az önkormányzati szövetségekben is egyeztetést kezdeményez. Közülük a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ) kedden már bírálta a törvény munkaanyagát, mondván hogy az átgondolatlan, kiforratlan. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke pedig egyoldalúnak nevezte az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatos kormányzati helyzetelemzést, így szerinte az abból levont következtetések és megoldási javaslatok többsége is téves.

Tállai András önkormányzati államtitkár múlt szerdán közölte: várhatóan októberben kerülhet az Országgyűlés elé az új önkormányzati törvényjavaslat; már elkészült a vitaanyag, és megkezdődtek az egyeztetések az új szabályozásról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik