Belföld

Megtorló Btk.-t formálnak Navracsicsék

A kormány szigorúbb és egységesebb szerkezetű büntető törvénykönyvet szeretne.

Navracsics Tibor a preventív büntetőjogot tartja a leghatékonyabbnak, azonban úgy látja, ma Magyarország nincs abban az anyagi és kulturális helyzetben, hogy ennek révén megakadályozható legyen a bűncselekmények többsége, marad tehát a “megtorlás”.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a TV2 Tények este című műsorának keddi adásában, a tervek szerint 2013-ban életbe lépő új büntető törvénykönyv (Btk.) általános irányairól szólva, azt mondta, a kormány szigorúbb és egységesebb szerkezetű Btk.-t szeretne.

A tárcavezető azt tapasztalja, az emberek elégedetlenek a büntetőjog jelenlegi szigorával, márpedig annak szerinte tükröznie kell a társadalom felfogását.

A leghatékonyabb büntetőjog a preventív büntetőjog, amely megakadályozza már a bűncselekmény elkövetését is, de sajnos ma Magyarországon nem vagyunk abban az anyagi és kulturális helyzetben, hogy a prevenció révén a bűncselekmények többségét meg tudnánk akadályozni – fogalmazott Navracsics Tibor, hozzátéve: marad a másik megoldás, a megtorlás.

Megjegyezte, szeretné hinni, hogy ez csak ideiglenes szigorítás, és eljön az az idő, amikor a bűncselekmények számának csökkenése miatt lehet majd enyhíteni a szabályokon.

Az új Btk.-ról szóló javaslat várhatóan az év végéig a kormány elé kerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik