Belföld

Mégsem kötik lélekszámhoz a polgármesteri hivatalok létét

Korábban szó volt arról, hogy a 2 ezer főnél kevesebb lakosú településeken nem lehet hivatal.

Már nem a települések lélekszámához kötné a polgármesteri hivatal fenntartását a Belügyminisztérium az új önkormányzati törvény tervezetében – mondta Wekler Ferenc, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségének (KÖSZ) elnöke szerdán az MTI-nek.

A szövetség vezetője a BM és az önkormányzatokat képviselő szervezetek közötti egyeztetés után elmondta: a teljes új önkormányzati koncepciót végigvették és néhány kérdésben sikerült az álláspontokat közelíteni egymáshoz. A szakmai egyeztetésen a tárca képviselői elfogadták például azt, hogy ne a lakosságszámhoz kössék majd, lehet-e önálló polgármesteri hivatal az egyes településeken.

Wekler Ferenc közlése szerint a tervek között eddig az szerepelt, hogy a 2 ezernél kevesebb lakosú településeken nem lehet hivatal, az egyeztetésen azonban sikerült elérni, hogy egyéb, a helyi viszonyokat szem előtt tartó szempontokat vegyenek figyelembe ennek eldöntésekor. Azt is mérlegelik, hogy a járási határok ne legyenek “merevek”, vagyis a rendszer átjárható legyen – tette hozzá.

A KÖSZ elnöke kitért arra: kiderült az is, hogy az önkormányzati változások – így a polgármestereket, a hivatali működést érintő ügyek – csak a következő ciklusban lépnének életbe.

Wekler Ferenc tájékoztatása szerint a tárca vállalta: egyeztetéseket kezdeményez és szervez más ágazatok, például az oktatás felelőseivel annak érdekében, hogy komplex egyeztetések folyhassanak az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik