Belföld

Megkönnyítené a szülőtartást a kormány

A családi támogatásokat nyújtó intézményi hálózat megerősítését tervezik.

A kormány új szociálpolitikai elképzelései szerint az állampolgárok által igénybe vehető szociális ellátások színvonalában egy országosan egységes szintet alakítanának ki – mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Tatabányán, ahol a szociális konzultáció keretében a terület szakembereivel találkozott.

Nyitrai Imre kiemelte, hogy jelenleg a szociális ellátások szintje országrészenként, településenként nagy eltérést mutat. Az önkormányzatok egy részének nincs pénze az ellátásra, másutt viszont az ÁSZ jelentései szerint előfordult, hogy a területre kapott állami finanszírozás egy részét nem fizették ki, más feladatokra használták fel – tette hozzá.

A politikus kitért arra, hogy ha a parlament ősszel elfogadja az ehhez kapcsolódó törvényeket, egyéves szakmai előkészítés után, 2013. január 1-jén kezdi meg működését az új rendszer a járási hivatalokra alapulva.

Nyitrai Imre azt mondta: az új alaptörvényből következően a kormány érvényt akar szerezni a szülőtartásnak. Ahol arra van lehetőség, olyan rendszert alakítanak ki, hogy az idősek a lakásukhoz közel kaphassanak meg minden ellátást, ennek érdekében tervezik a családi körben adható támogatásokat nyújtó intézményi hálózat megerősítését – közölte a helyettes államtitkár.

Az alaptörvényben az olvasható: “a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik