Belföld

Jövőre sem lesz kevesebb szabadnap

Az illetékes államtitkár szerint az sem igaz, hogy a kormány 44 órás munkahetet akar bevezetni.

A munka törvénykönyve (Mt.) készülő módosítása keretében nem változik a munkavállalóknak járó szabadság mértéke, és alapesetben továbbra is napi 8, illetve heti negyven óra marad a munkaidő – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán az MTI-nek.

Az államtitkár hangsúlyozta: ezek a változások várhatóan június 1-jén lépnek életbe, míg a Mt. átfogó módosítása az idén őszre készül el. Hozzáfűzte: a kormany.hu honlapon egy hónapja indult meg a társadalmi vita a tervezett módosításokról.

Czomba Sándor hozzátette: nem igaz, hogy a kormány 44 órás munkahetet akar bevezetni, így az sem, hogy a munkáltató változatlan munkabér mellett egyoldalúan 44 órára módosíthatja a heti munkaidőt.

A kormány 2011 után is fenn kívánja tartani azt a jelenleg is hatályos, a gazdasági világválság hatására bevezetett szabályt, hogy a vállalkozás gazdasági okból átmenetileg 36 órára csökkentheti a heti munkaidőt (változatlan, 40 órás bérezés mellett), majd később (növekvő megrendelés miatt) ugyanannyi időtartamra 44 órára emelheti (szintén 40 órás bérezés mellett). Vagyis a munkáltató rugalmasan tudja a gazdasági környezethez igazítani a munkaidőt – magyarázta Czomba Sándor.

A munkavállalókat védő garancia, hogy nem kell egy időszakon belül többet dolgozniuk, és változatlan a munkabérük – mondta. További garanciális elem, hogy nem egyoldalú munkáltatói aktussal történik az eltérítés, hanem a felek megállapodása alapján. Ha a munkaadó a lehetségesnél tovább alkalmazza a 44 órás munkaidőt, arra az időre a munkavállaló háromszoros bérre jogosult – ismertette az államtitkár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik