Belföld

Így figyelmeztetnek a katasztrófára

Árvíz van Középföldén a katasztrófavédelem próbariadója szerint.

Szerdán délelőtt, pontban fél 11-kor adta ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a lakosság riasztását tesztelő, katasztrófahelyzetet szimuláló közleményét. A teszt célja, hogy kiderüljön, milyen gyorsan jut el a lakossághoz egy ilyen jelzés. A gyakorlatban a közmédiumok, a TV2 és új csatlakozóként a Független Hírügynökség is részt vesz.

“Önök a katasztrófavédelem próbariasztását hallják/látják. Ez egy gyakorlat, így az üzenet figyelemmel kísérésén kívül nincs más teendőjük.

Gyakorlatunk forgatókönyve egy, a valósággal teljes mértékben megegyező helyzetre épül, de nem valós helyszíneken.

A Hosszú-folyón levonuló, minden eddigit meghaladó árvíz miatt szükségessé vált a völgyzugolyi, a gondori és a rohani polgári védelmi árvízvédelmi komplex csoportok, illetve valamennyi gépjárművük 24 órán belüli teljes mozgósítása a helyi tűzoltólaktanyába. A katasztrófavédelem Ithil, Nelossel, Lainor, Annis és Adaren településeken homokot és homokzsákot biztosít a lakosság számára saját lakóingatlanaik védelméhez.

Mivel ez egy értesítési gyakorlat, ezért ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy most nem kell a polgári védelmi szervezetekbe beosztottaknak tenniük semmit, és természetesen sehol nem kell homokzsákokat tölteni.

Kérjük, ne telefonáljanak! A közleménnyel megegyező információk elérhetőek a www.katasztrofavedelem.hu című honlapon.

Mindenkinek köszönjük a figyelmét és közreműködését a katasztrófák elleni védekezésben.”

A www. katasztrofavedelem.hu internetes oldalon, a baloldalt villogó “szélsőséges időjárás” felirat alatti linkre kattintva bárki tájékozódhat a gyakorlatról. Ugyanitt lehet válaszolni arra a kérdésre is, hogy hallott-e, vagy nem hallott az olvasó a tesztről. A déli állás szerint 114 szavazó hallott, 44 nem hallott a tesztközleményben szereplő, kitalált helyen történt árvízről. Szerdán összesen két tesztközleményt ad ki a katasztrófavédelem, a második a nap folyamán várható.

Az MTV felhívását a szimulált katasztrófahelyzetre itt megnézheti!

A katasztrófavédelem kommunikációs tesztjéről itt olvashat bővebben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik