Belföld

MSZP: legalább 50 pedagógust bocsáthatnak el Nyíregyházán

Az ellenzéki szocialisták szerint meg kellett volna várni a közoktatási törvény hónapok óta lebegtetett módosítását, és azután dönteni.

Felelőtlen, megalapozatlan, dilettáns, kapkodó és átgondolatlan, csupán gazdasági szempontokat vesz figyelembe – ez a nyíregyházi közgyűlés MSZP-frakciójának véleménye a fideszes városvezetés által tervezett iskolabezárásokról, az intézményrendszer átszervezéséről. Az ellenzéki szocialisták szerint meg kellett volna várni a közoktatási törvény hónapok óta lebegtetett módosítását, és azután dönteni.

A szocialisták véleményét Nagy László frakcióvezető, korábban oktatásért felelős alpolgármester és Jeszenszki András önkormányzati képviselő (mindketten pedagógusok) ismertette kedden. E szerint elfogadhatatlan, hogy az önkormányzat vezetése a nyíregyházi iskolarendszert gyökeresen megváltoztatva, az értékeit veszélyeztetve, szakmaiságát megkérdőjelezve akarja meghozni a döntést. Olyan céggel végeztette el több mint 20 millió forintért az intézményrendszer átvilágítását, amely elsősorban gazdasági átvilágításokat végez.

A szocialisták figyelmeztettek arra, hogy az iskola nem gazdasági társaság, az oktatás nem tekinthető gazdasági tevékenységnek. Hangsúlyozták: elfogadhatatlan az is, hogy úgy készült előterjesztés, hogy az átvilágítás szakmai anyagát még senki nem láthatta. Elmaradt a társadalmi egyeztetés, amit a Fidesz olyan hangosan követelt korábban minden esetben – mutattak rá. A szocialisták számítása szerint a három intézmény bezárásával legalább 50 pedagógust fognak elbocsátani. Arra is emlékeztettek, hogy a három, bezárásra ítélt intézmény felújítására az utóbbi években 300 millió forintot költött a város, ez most kidobott pénznek tűnik.

Úgy vélik, becsapva érezheti magát minden szülő, gyerek és pedagógus, mert végigcsinálták a beiskolázási folyamatot, az eredménye pedig most kútba esik. Az ellenzéki párt szerint beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha a szülők nem fogadják el a számukra kijelölt iskolát, és Oros városrészről nem a városba – mint ahogy több szülő már tervezi is -, hanem a közeli Napkorra íratják át a gyerekeiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik