Belföld

Bűnözőket szabadít ránk a segélyezés átalakítása?

A rendőrök dolga lehet majd a "közveszélyes közmunkakerülés" megelőzése.

A jövőben a rendőrség is részt venne a közmunka szervezésében – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap beszámolója szerint a jelenleg az Nemzetgazdasági Minisztériumban működő munkaügyi államtitkárság mellett, létrejön a kizárólag közmunkára szakosodott helyettes államtitkárság, méghozzá a Belügyminisztérium berkein belül.

A tárca megerősítette, hogy a 2012. január 1-jétől induló közmunkaprogram végrehajtása a Széll Kálmán Terv értelmében a belügyhöz tartozik. A napilapnak a rendőrség bevonását firtató kérdését úgy kommentálták, hogy a program széles körű koordinációs, ellenőrzési és értékelési feladatokra való felkészülést igényel.

A Magyar Nemzet azonban úgy értesült, hogy a szakterület többi közt azért került a BM-hez, mert a programmal összefüggő szociális intézkedések közbiztonsági problémát is felvetnek. Emlékeztetnek rá, hogy a kormány eddig napvilágot látott céljai között hangsúlyosan szerepel a nemdolgozók juttatásainak radikális mérséklése, ezzel viszont százezrekkel nőhet az öngondoskodásra szorulók tábora.

Az újságnak nyilatkozó kriminológus szerint minden bizonnyal sokan lesznek, akik öngondoskodás alatt a bűnözés változatos módjait értik majd, ennek a megakadályozásában pedig kulcsszerep juthat a rendőrségnek. Kényes kérdést vet föl, hogy a rendőrök miként vesznek majd részt a megelőzésben, ami jelentheti például a tisztességes munkára bírást is – mondta a szakértő. Emlékeztetett arra, hogy a rendvédelmi szervekkel folytatott nyugdíjvita megoldásáig nehéz lesz további feladatokat követelni a testülettől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik