Belföld

A 7 legnagyobb hazai szexbotrány

Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatóját nemi erőszak kísérletével vádolta meg egy New York-i szobalány. De a szexbotrányok nem csak külföldön hasítanak, a hazai politikai életben is intenzíven jelen vannak. Íme néhány ütős példa.

Az egyik első magyar szexbotrány 1997-ben robbant ki, amikor Pásztor József füzesabonyi polgármester véletlenül saját szexvideóját vitte vissza a helyi kölcsönzőbe. A felvételen a Fidesz-FKGP-MDF közös polgármestere az önkormányzat sofőrjének idős édesanyjával és egy fiatal nővel közösül. Pásztor az asszonyt egy piros biciklivel fizette ki, így a település lakói ha tehették, átfestették kerékpárjaikat, mivel senki nem akart a továbbiakban piros bringa nyergébe ülni. A polgármester a botrány után végül lemondott pozíciójáról.

2001-ben pornófilm szereplője volt a Lőrinciben élő Szecskő Tamás szocialista képviselőjelölt. Az ügy akkor robbant, amikor a Privát című erotikus újságban hirdetés jelent meg egy pornó videokazettáról. A kazettaborítón felismerhető volt a képviselőjelölt terhes felesége és egy másik hölgy társaságában. A botrány kirobbanása után Szecskő felszólításra lemondott képviselői mandátumáról.

Az ezredforduló szinte legviharosabb ilyen témájú hazai hírei Deutsch Tamás Fideszes képviselő magánéletéről szóltak. A házasságtörésről és törvénytelen gyerekről szóló politikusbotrány Magyarországon ekkor még újdonságnak számított, így rögtön fel is kapta a bulvársajtó. Deutsch a nyilvánosság előtt beszélt kapcsolatáról, megromlott házasságáról, majd feleségéhez való visszatéréséről. A gyermeket a nevére vette és felvállalta, talán ennek köszönhetően nem érték később támadások még az akkori ellenzéktől sem.

Kovács László volt MSZP-elnök ügye 2005 decemberében pattant ki, amikor kiderült, hogy – a Kulcsár-ügyben is összefüggésbe hozott – Endrényi Éva a szeretője. Kovács nyíltan felvállalta a hölgyet, protokolláris eseményeken feleségeként bemutatva őt. Mivel az elnök éveken át válással hitegette szeretőjét, a nő ezt végül megelégelve kiadta a politikus útját. Kovács ekkor azt a válságkezelési technikát választotta, hogy uniós adóügyi biztosként ideje nagy részét Belgiumban töltötte. A pikánsnak szánt részletek közül a Blikk bemutatta Kovács Endrényinél felejtett és a szőkeség által a napilaphoz eljuttatott alsónadrágját is.

Jakab István, a Magosz elnöke 2007-ben vált el, miután akkori felesége, két felnőtt gyermekének édesanyja hűtlenségen érte. Jakab a gazdákat tömörítő szervezet elnökeként lett ismert 2005-ben, amikor az ő vezetésével lepték el a traktoros termelők a fővárost. A Fidesz később szövetséget kötött a szervezettel, így Jakab a parlamentbe is bejutott, ezért a politikusnak hátra kellett hagynia Debrecent. 2007 februárjában Jakab felhívta nejét, s arra hivatkozott, hogy gyengélkedik, így nem utazik haza. Aggódó felesége azonban felsietett Pestre, és döbbenetére urát félreérthetetlen helyzetben találta titkárnőjével a bérelt lakásában. A Fidesz képviselője néhány hónappal lebukása után feleségül vette akkori szeretőjét.

Jakab István a parlament alelnöke. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Jakab István a parlament alelnöke. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

2007 nyarán Lengyel Zoltán fideszes képviselőt egy szál alsónadrágban találták egy hajnali igazoltatás során, ráadásul jogosítvány sem volt nála. Lengyel magyarázkodása végül dulakodássá fajult a rendőrökkel. Nem sokkal később az Indexen megjelent egy fotósorozat, amelyen a képviselő meztelenül pózol egy feszület előtt. Miután a képviselő eltűnt és csak ügyvédjén keresztül üzent, hogy hamis képpel való rágalmazásért pert fog indítani, a Fidesz magára hagyta képviselőjét, és hallgatott az ügyről. Lengyel ezután kilépett pártja frakciójából, de nem mondott le mandátumáról.

Lengyel Zotán még a Fidesz szineiben. Forrás: Index

Lengyel Zoltán még a Fidesz színeiben. Forrás: Index

A Mucuska-ügy – vagy ahogy még szokás emlegetni: Mucuska gate – a rendszerváltás utáni magyar politika egyetlen igazi „kémbotránya”. A „Mucuskám” megszólítás 2005 nyarán hangzott el feltételezhetően egy magyar miniszter és egy, a titkosszolgálat gyanúja szerint a román hírszerzésnek dolgozó hölgy között folyó telefonbeszélgetés során, amelyet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat rögzített. A feltételezett párbeszéd női résztvevője, Szatmári Ildikó tagadta, hogy két tárcavezetővel is intim kapcsolatba került volna. Mint ahogy azt említette, Magyar Bálint akkori oktatási és Hiller István volt kultuszminiszterrel csak munkakapcsolatban volt, ezt később mindkét miniszter meg is erősítette.

Egyes feltételezések arra is utaltak, hogy a Szatmári házaspár a román titkosszolgálat szervezésében kötött házasságot, és eleve meghatározott céllal jött Budapestre. Akkoriban az is szárnyra kapott, hogy lebukásukkor megállapodtak a leleplező magyar hatóságokkal: itt maradhatnak, ha nem beszélnek a román hatóságoknak. Egyes akkori feltételezések szerint Szatmári Ildikó bizalmas kapcsolatban volt a HTMH (Határon Túli Magyarok Hivatala), valamint az OM (Oktatási Minisztérium) és az NKÖM (Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma) vezetőivel, valamint az egyik nagy párt szóvivőjével. A nő férje, Szatmári Tibor mindezt tagadta, állítása szerint felesége kizárólag munkakapcsolatban állt ezekkel az emberekkel, és cáfolta azt is, hogy a román hírszerzésnek valaha is dolgoztak volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik