Belföld

Három önkormányzat már fizet a tűzoltóinak

Kaposvár és Győr mellett Budapesttel is meg tudott egyezni a belügyminiszter a túlmunkadíjakról.

Pintér Sándor belügyminiszter megegyezett Tarlós István budapesti főpolgármesterrel, Szita Károly kaposvári és Borkai Zsolt győri polgármesterrel a tűzoltók 2004-2007 közötti túlmunkája után “jogosan járó, azonban évek óta elodázott és megoldatlan díjak” kifizetéséről – közölte a Belügyminisztérium hétfőn az MTI-vel.

A megállapodás értelmében a három önkormányzat megelőlegezi és elkezdi kifizetni az elmaradt túlmunkadíjakat a hatáskörükbe tartozó tűzoltóknak. A Belügyminisztérium az állami tűzoltóságoknál szolgálatot teljesítő állománynak ugyancsak elkezdi kifizetni a túlmunkadíjakat – tették hozzá.

A közlemény szerint első lépésben – a tűzoltókkal egyeztetett számítás alapján – a járandóságok kamattal megemelt részének 50 százalékát fizetik ki a jelenleg is szolgálatot teljesítő állománynak. A teljes összeget minden érintett tűzoltó az év végéig kapja meg – tájékoztattak.

Az állami és önkormányzati tűzoltók évek óta kérik a 2004. május 1-jei európai uniós csatlakozástól 2007 végéig járó túlóradíjakat. Uniós szabályokra hivatkozva pereket is indítottak munkáltatóik ellen a túlmunka megfizetését kérve, és a Legfelsőbb Bíróság több esetben jogosnak ítélte követeléseiket.

Az MTI kérdésére a Belügyminisztérium közölte, hogy a többi érintett önkormányzattal is folyamatosan tárgyalnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik