Belföld

Miniszteri biztos: a fiatalok bevonásával készül az ifjúsági stratégia

A fiatalok bevonásával készül a kormányzati ifjúsági stratégia - mondta el Mihalovics Péter az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos.

A miniszteri biztos, a Magyar Ifjúsági Konferencián (MIK) az ausztriai Felsőőrön (Oberwart) beszélt a tervekről.

A stratégia alapjául szolgáló vitairatról két héten belül megkezdődik az egyeztetés az ifjúsági szervezetekkel, hallgatói önkormányzatokkal és a pártok ifjúsági szervezeteivel egy országjáró körút keretében és várhatóan a nyár végére zárul le – mondta Mihalovics Péter a MIK idei első ülésén. A később a kormánynak előterjesztendő, Új Nemzedék Program nevet viselő javaslat így a jövő évi költségvetés vitája előtt elkészülhet – mondta.

Felidézte, hogy a miniszteri biztos feladata az év második felére javaslatot előterjeszteni a kormánynak az ifjúsági háttérintézmények működésének átalakítására, illetve a kormányzati politika minden szakterületén általános érvénnyel alkalmazandó stratégiára. Kérdésre válaszolva kijelentette, a 2009-ben elfogadott Nemzeti Ifjúsági Stratégia olyan keret, amelyet fel kell tölteni az ifjúságtól érkező impulzusokkal.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumon belül tevékenykedő, márciusban hivatalba lépett biztos hangsúlyozta, jelentőséget tulajdonít annak, hogy a politikai döntéshozók a fiatalokra – azon túlmenően, hogy fontosnak tartják őket – “erőforrásként is” gondoljanak.

Potápi Árpád János az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke elmondta, a határon túli magyarok minden régióban hasonló problémákkal küszködnek. Demográfiai helyzetük romlik, a többségi lakossághoz viszonyított létszámuk csökken. A kulturális és oktatási intézmények forráshiánnyal küszködnek és ezt a helyzetet a népességfogyás is rontja – sorolta. Mint mondta, ezeket a problémákat a bizottság beregszászi kihelyezett ülésének tanulságait is felhasználva a következő hónapokban a kormány elé fogják tárni.

Saláta Zoltán a MIK állandó bizottságának elnökeként beszámolójában elmondta, hogy kérvényezték, a MIK legyen a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) teljes jogú tagja. Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár május 3-i levelében arról tájékoztatta az állandó bizottságot, hogy szavazati joggal járó tagságot nem kaphat a MIK, ugyanakkor a MÁÉRT egy szakbizottságába tanácskozási joggal képviselőt küldhet. A bizottsági elnök üdvözölte ezt. Hozzátette, hogy továbbra is keresni fogják a lehetőséget a MÁÉRT-ban való erősebb képviseletre.

Popovics Pál, a MIK Kárpátalja régiójának képviselője beszámolójában többek között arra is kitért, hogy Kárpátalján felerősödtek a magyarellenes atrocitások és hogy az ukrán titkosszolgálat a magyar állampolgárságot kérvényezőket hallgatott ki. Hozzátette: mindezzel kapcsolatban várják a magyar kormányzat “hathatósabb fellépését”. Téglásy Kristóf, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője kijelentette, a kormány mindenkit meg fog védeni, akit retorzió ér.

Potápi János Árpád elmondta, az Országgyűlés bizottsági ülésein foglalkoznak a jövő héten a kárpátaljai magyarokat érintő atrocitásokkal. A nemzeti összetartozás bizottsága a külügyi bizottsággal közös hétfői ülésen foglalkozik a kérdéssel, a nemzetbiztonsági bizottság az azt követő napokban.

Gulyás Tibor a magyarországi régió képviseletében elmondta, hogy támogatják a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) mint köztestület létrehozásának koncepcióját, azzal a kitétellel, hogy a MIK maradjon meg jelenlegi formájában és a leendő NIT-től elkülönülve.

Határon túli szervezetek képviselőinek kérdéseire válaszolva Téglásy Kristóf elmondta, a Bethlen Gábor Alap pályázatainak kiírására a fejezetkezelésről szóló kormányhatározat megszületése után kerül sor. Hozzátette, az alap kezelése a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik.

Az ifjúsági képviselők határozatot hoztak arról, hogy a MIK mint az összmagyar ifjúság képviseleti szerve munkacsoportot hoz létre, amely kidolgozza a Nemzeti Ifjúsági Tanács működésének alapjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik