Belföld

Hende: a honvédség megújítására szegődtünk

Szerethető és tisztelhető nemzeti intézmény lesz a honvédség - ígérte a szakminiszter szombaton.

Arra szegődtünk, hogy megújítsuk az egész honvédséget, mire végzünk, a honvédelem újra nemzeti ügy lesz – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter szombaton a Ludovika zászlóalj ünnepélyes csapatzászló-adományozó ünnepségén a fővárosban.

A miniszter a végzős kadétok előtt elmondta: a honvédség olyan nemzeti intézménnyé fog válni, amelyet minden magyar ember szeret és tisztel; “mindenki aki egy kicsit is becsüli a valóságot, tudja, hogy ezt a küldetést csak nagyon kemény, nagyon keserves munkával, lépésről lépésre vihetjük végig” – fűzte hozzá.

A miniszter szerint erre a feladatra azért vállalkozhattak, mert mindazok, akik a honvédségben vannak, megmaradtak katonának, megőrizték tartásukat, a zászló becsületét és a saját becsületüket.

A Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia a magyar katonai felsőoktatás legmagasabb képzési szintjét nyújtó intézménye volt az 1945 előtti Magyarországon. A Ludovika rendeltetése az volt, hogy a hadköteles kort még el nem ért (14-17 éves), önkéntesen jelentkező ifjakat tényleges állományú tisztekké képezze ki.

A ténylegesen szolgáló honvédtiszteknek teremtett lehetőséget a hadtudományok terén felsőfokú tanulmányok végzésére. E kétféle rendeltetésnek megfelelően a Ludovikán kétféle oktatás zajlott: a tisztképzés és a felsőfokú képzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik