Belföld

Tarlós nem támogat szélsőséges terveket

A főpolgármester ide sorolja például a fővárosi önkormányzat és a kerületek esetleges megszüntetését.

A főpolgármester nem támogatja sem a fővárosi önkormányzat, sem pedig a kerületi önkormányzatok megszüntetését. Tarlós István pénteken egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt hangoztatta: szélsőséges elképzeléseknek nem szabad érvényesülniük az önkormányzati rendszer fővárost is érintő átalakítása során. Mint fogalmazott, a város majdnem azonnali tönkretételét jelentené, ha csak 23 “kiskirályság” (azaz kerület) lenne, fővárosi önkormányzat nélkül. Hozzátette: a kerületek teljes megszüntetését is szélsőséges álláspontnak tartja.

Elmondta, hogy személyes véleménye az: meg kell teremteni a lehetőségét annak, hogy a város működőképesebb is legyen, de a politikai konszenzus is kialakuljon. Arról beszélt, nem szabad, hogy “tökéletes nyugtalanságba és feszültségbe torkolljon a dolog”, mert annak komoly politikai, akár választási kockázatai lehetnek.

Kitért arra: tudomása szerint a parlamenti Fidesz-frakció egy szegmensében van egy olyan – szerinte szélsőséges – “kerületi polgármesteri elképzelés, miszerint ide nekünk az oroszlánt, vágjuk 23-felé az utakat, a közműcégeket, meg a villamosvonalakat”.

Tarlós István úgy véli, az őt támogató politikai közösségben van annyi józanság, hogy egy 2014-es választási eredményt azzal nem fognak kockáztatni, hogy bármilyen szélsőséges törvénymódosítást elfogadnak.

Ezzel összefüggésben jelezte azt is: ő a következő választás idején 65 éves lesz, és ha egy nagyon rossz törvényt fogadnak el, akkor legfeljebb otthon marad a felesége mellett.

Közölte, ő olyan ésszerű megoldást tart elfogadhatónak, ami “nem okoz brutális politikai feszültségeket az ellenzéknél” sem. Jelezte: ezt a kormány B-verziójában látja. (Ennek az a lényege, hogy mind a főváros, mind pedig a kerületek megmaradnának, de a hatásköröket és a feladatokat újragondolnák.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik