Belföld

Tarlós kommentálta a kerületmentes Budapest tervét

Az MSZP komoly problémát látna a koncepcióban.

“A kormány, illetve a Belügyminisztérium önkormányzati törvény alternatívái között van olyan, amelyik figyelemreméltó, és politikai értelemben is konszenzusra ad lehetőséget” – így reagált a főpolgármester arra hírre, ami szerint úgy alakulna át Budapest közigazgatási rendszere, hogy akár csökkenhetne a kerületek száma.

Horváth Csaba, az MSZP budapesti szervezetének elnöke a Független Hírügynökség kérdésére azt mondta, hogy nem ismeri a kiszivárgott koncepciót, de van elképzelésük a közigazgatás átalakításáról. Ez pedig a hatékonyabb feladatmegosztás a kerületek és a főváros között. Ez azt jelentené, hogy a napi operatív ügyintézés – úgy mint a szociális, oktatási vagy egészségügyi kérdések – a kerületeknél maradna, míg a főváros foglalkozna a városstratégiai ügyekkel. A szocialista politikus komoly problémát látna abban, ha megszüntetnék vagy éppen összevonnák a kerületeket.

A Hirszerzo.hu írt arról, hogy a birtokába jutott dokumentum három lehetőséget vázol fel a fővárosi önkormányzat és a kerületek viszonyának átalakítására. A Belügyminisztériumban most kidolgozott koncepció egyik javaslata szerint egyszintűvé teszik az irányítást, megszüntetnék a kerületeket, így Budapest egyes részeiben csak “megfelelő üzemméretű”, úgynevezett igazgatási kirendeltségek, esetleg a főváros által meghatározott feladatokat teljesítő, minimális hivatallal rendelkező “elöljáróságok” működnének. Egy másik variáció szerint a kerületek megmaradnának, de jelentős mértékben átalakítanák a főváros és a kerületek közötti feladatmegosztást. A harmadik megoldási javaslat szerint az összevonások szerint legfeljebb 2-3 kerület maradhatna meg.

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján beszélt az önkrományzati rendszer átalakításáról szóló 44 oldalas kormányzati koncepció elkészültéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik