Belföld

Mindent borít az új önkormányzati törvény

Ötéves ciklusok és átalakított gazdálkodás vár a településekre az első munkaanyag szerint.

Elkészült az első munkanyag az új önkormányzati törvény koncepciójáról – jelentette be Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján. A 44 oldalas dokumnetumról nemsokára tárgyalnak az érintettekkel, és június 16-án összesítik a véleményeket. Az új tövényt októberben fogadhatják el – tette hozzá.

A tervezet szerint négy évről öt évre hosszabbítanák meg az önkormányzati ciklusokat; a képviselők mellett a polgármesterek mandátuma is tovább tartana. „A jelenlegi önkormányzati rendszerrel strukturális és gazdasági problémák vannak, ezért elengedhetetlen az új törvény létrehozása” – mondta az államtitkár.

Az Index információi szerint ez bővebben azt jelentené, hogy az eddigi forráselosztás helyett az egyes feladatok támogatása kerülne a középpontba. Így a településeknek már nem a bevételük, hanem a feladataik alapján kellene megtervezniük a költségvetésküket. Erre azért lesz szükség, hogy kiküszöböljék a működésre felvett hiteleket és adósságokat.

A hírportál szerint a helyi adók rendszerét is átalakítják: a jövőben például szabadon vethetnének ki és emelhetnének adót az önkormányzatok. Érzékeny pont lehet még, hogy a településeknek az iparűzési adóból hozzá kellene járulniuk egy úgynevezett kiegyenlítési rendszerhez is.

Az új törvény emellett hozzányúlna a segélyekhez, amelyeket ezentúl közvetlenül az államkincstárból osztanának szét. Ez utóbbi feladat továbbra is az önkormányzatokra hárulna. A kormány szigorítana az adósságrendezés szabályain is: a különösen nehéz helyzetbe került településeken például csődbiztosok felelnének a gazdálkodásért.

AJÁNLOTT LINK:

Mindent felforgat az új önkormányzati törvény (Index)
Ötéves ciklusok az önkormányzatiságban (Kormany.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik