Belföld

Ismét beolvasott egy rendőr Orbánnak

Hortobágyi István nyugdíjas őrnagy nyílt levélben faggatja a miniszterelnököt az újbóli állományba helyezésről.

Összesen 34 éles hangvételű kérdést intézett nyílt levelében Orbán Viktor miniszterelnökhöz egy nyugdíjas rendőr őrnagy, amelyek a rendvédelmi dolgozók helyzetével kapcsolatosak. Hortobágyi István nyílt levele teljes terjedelmében a Tettrekész Magyar Rendőrség internetes oldalán található.

A kérdések között a nyugdíjas rendőr felveti, hogy ha a kormány – mint korábban bejelentették – karcsúsítani akar a közszolgálaton, akkor hová irányítaná vissza a több ezer volt hivatásost. Hivatkozik arra, hogy az állománytábla – a rendőrségen betölthető álláshelyeket, pozíciókat tartalmazó lista – véges, vagyis, ha feltöltik a nyugdíjból visszairányítottakkal, akkor nem lesz hely a most felszerelt fiataloknak.

A levélben felhívja a miniszterelnök figyelmét, hogy ha hivatásos szolgálatra alkalmatlan minősítéssel ment valaki nyugdíjba, akkor kérdéses, mitől lesz megint alkalmas, hacsak nem rontanak a színvonalon, esetleg eltörlik az éves emelt szintű egészségügyi elvárásokat. Több ezer nyugdíjas újbóli felszerelésének ráadásul magas költségei vannak, mert az állománytábla szerinti magasabb illetmény illeti őket, mivel egyszer már megjárták a szamárlétrát. Az etikai kódexben pedig az szerepel, hogy nem kerülhet a hivatásos fizetésképtelen állapotba, az anyagi helyzetének stabilnak kell lennie – sorolja egyebek mellett a nyugállományú őrnagy.

Hortobágyi István korábban évekig szóvivő volt a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon, leszerelése után az MSZP tagja lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik