Belföld

Iskolabezárási moratóriumot követel az LMP

Az ellenzéki párt szerint a Fidesz-kormány cserbenhagyta az iskolafenntartó önkormányzatokat.

Az LMP az önkormányzatoktól azt kéri, függesszék fel az iskolabezárási, -összevonási, -átszervezési, -átadási döntéseket és ezek végrehajtását, a kabinettől pedig azt, hogy hozzon létre közoktatási krízisalapot, ezzel oldva az iskolabezárási kényszert, amíg ki nem dolgozza a hosszú távú megoldást.

Osztolykán Ágnes LMP-s képviselő, az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának alelnöke közleményében azt írja: a Fidesz-kormány cserbenhagyta az iskolafenntartó önkormányzatokat, amelyek közül most országszerte – minden szülői tiltakozás dacára – sokan kényszerűségből válnak meg iskolájuktól.

“Ellenzékben a Fidesz az iskolabezárásokat még iskolarombolásnak nevezte, mostanra maga is az iskolabezárások pártjává vált” – fogalmaz az ellenzéki politikus, aki pártja nevében önkéntes moratórium vállalására kéri az önkormányzatokat az általános- és középiskolák, kollégiumok bezárására, összevonására, átszervezésére és más fenntartónak átadására, valamint a már meghozott döntések végrehajtására vonatkozóan. A moratórium az év végéig tartson, mivel ekkorra válik ismertté a közoktatás jövő évi finanszírozási háttere – teszi hozzá.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy azonnali hatállyal hozzon létre egy úgynevezett “oktatási önhiki” alapot, amelynek forrásaira mindazon bajba jutott önkormányzatok pályázhatnának, amelyek már bejelentették intézményátszervezési vagy -átadási szándékukat, de ennek végrehajtását most felfüggesztik. Felszólítják továbbá a kormányt, hogy az év végéig teremtsen meg egy igazságos és kiszámítható oktatásfinanszírozási rendszert, hogy semelyik település ne kényszerüljön akarata, a gyerekek, szülők, választók akarata ellenére megválni jól működő iskolájától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik