Belföld

Figyelmeztető sztrájkot tartanak csütörtökön Ferihegyen

A szakszervezet szerint az utasoknak nem okoz kellemetlenséget a munkabeszüntetés.

Csütörtökön 13-14 óra között egyórás figyelmeztető sztrájkot hirdet a Gazdasági Szakemberek Szakszervezete (GSZSZ) a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a Lurdy házban dolgozó Malév Zrt.-ben foglalkoztatott földi munkavállalók körében. A szakszervezet szerint az utasoknak nem okoz kellemetlenséget a munkabeszüntetés.

A LIGA Szakszervezetek szerdán közleményben ismertette, hogy a GSZSZ sztrájkegyeztető tárgyalásain az álláspontok nem közeledtek egymáshoz. “Legfőbb követelésünkre, az alacsony keresetűek bérrendezésére azt a választ kaptuk, nincs lehetőség a keret, a bérek, a bértömeg emelésére, miközben a 2007. évi bónuszrészt kifizetik a vezetőknek, és olyan jövedelem is kifizetésre kerül, aminek folyósítása, tartalma jogosan kifogásolható” – állítják a közleményben.

A szakszervezet úgy véli, hogy a meghirdetett figyelmeztető sztrájk a Malév utasainak várhatóan semmilyen kellemetlenséget sem okoz. Az utasoktól, ügyfelektől csupán a szimpátiát várják, mert – mint fogalmaznak – a földi, illetve háttértevékenységeket is jól képzett, de sem anyagilag, sem erkölcsileg meg nem becsült munkavállalók, emberek végzik, akiknek a munkája erősen alulértékelt a cég egészén belül.

Felhívják a figyelmet arra, hogy 2007 óta nem volt béremelés, még egyösszegű, az infláció miatti veszteséget kiegyenlítő mértékű sem. A 2011. évi adóváltozásból eredő kiesést pedig csak a 2010 évi nettó keresetig kiegyenlítő módszerrel hajlandó a munkáltató megoldani. Ha túlórázik, vagy netán a helyettesítést elrendelik, és ezért többletjövedelemre tesz szert a munkavállaló, máris elveszti a kompenzáció kapcsán részére adott összeget, ami maximum bruttó tízezer forint lehet. Erre az igen alacsony összegre sem kér a menedzsment bértömeg-túllépési engedélyt a nemzeti fejlesztési minisztertől – hívják fel a figyelmet a közleményben.

“Azt viszont éppen a kompenzációs konzultáción elhangzott kérdés kapcsán tudtuk meg, hogy a reptéren szállongó híreszteléssel szemben a vezetőknek csak a 2007. évi egyéni teljesítményhez kötött és munkaszerződésükben szereplő prémiumrészösszeget kifizetik az idén három részletben, mivel lejár az elévülési idő, és a munkáltató el kívánja kerülni, hogy a vezetők bíróság útján érvényesítsék a követelhető összeget” – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik