Belföld

Az MTI szerint ismét kiegyensúlyozott volt a Híradó

Áprilisban is teljesült az "egyharmad kormány, egyharmad kormánypártok és egyharmad ellenzék" kívánalom.

A Magyar Távirati Iroda (MTI) Hírcentrumának összefoglaló elemzése szerint a Magyar Televízió esti, fél nyolcas híradója kiegyensúlyozott volt áprilisban, a közszolgálati hírszolgáltatásnak megfelelő arányokban mutatta be műsorában a különböző pártpolitikai, illetve kormányzati szereplőket – közölte Rákosy Zsófia, az MTI Hírcentrum szóvivője szerdán.

Az áprilisi mérések eredményeit két táblázatban, említés, illetve szinkron szerint foglalták össze.

A hírműsorokban a kormányt negyvenhatszor említették, ez az összes említés 23 százaléka. A kormánypártok közül a Fideszt harminckilencszer (20 százalék), a KDNP-t pedig ötször (2,6 százalék) említették meg az MTV esti híradójában. Az ellenzék a hírműsorokban említés szintjén átlagosan 51,7 százalékot kapott, a legtöbbet az MSZP-t (41), majd a Jobbikot (34) és az LMP-t (26) említették.

Szinkronokban (politikusok saját hangjukon szólalnak meg) a kormány 32,7 százalékban (50 eset), a kormánypártok 26,1 százalékban (40 eset), az ellenzéki pártok pedig 40,6 százalékban (62 eset) szerepeltek. A legtöbbet itt is az MSZP (29) szerepelt a hírműsorokban.

A függetlenek említés szintjén két százalékot (négy említés), szinkronos megszólalásokban pedig 0,6 százalékot (egy szinkron) kaptak.

Rákosy Zsófia április végén jelentette be, hogy a jövőben az MTI Hírcentrum rendszeresen elkészíti saját felmérését a közmédiumok hírműsorainak pártarányairól. Ebben azt vizsgálják, hogy a hírműsorok teljesítették-e a kívánatos pártarányokat, ami azt jelenti, hogy “egyharmad kormány, egyharmad kormánypártok és egyharmad ellenzék”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik