Belföld

Százmilliót is bukhat az Országos Meteorológiai Szolgálat

Az ombudsman állásfoglalása miatt akár piaci bevételeinek harmadát is elveszítheti az OMSZ.

A vidékfejlesztési miniszter szerint akár 100-150 millió forintos veszteség érheti az Országos Meteorológiai Szolgálatot (OMSZ) az adatvédelmi biztos állásfoglalása miatt, amely szerint közérdekű adatnak minősülnek a csapadékra és az időjárási riasztásokra vonatkozó OMSZ által rögzített információk.

Jóri András azért foglalkozott az üggyel, mert több beadványozó is azzal a panasszal fordult hivatalához, hogy az OMSZ korlátozza az általa kezelt időjárási adatokhoz való folyamatos hozzáférést: “elfogadhatatlanul magas díj megfizetésétől teszi függővé azt, és megszüntette a csapadékadatok térképi ábrázolását nyújtó radarképek és az időjárási riasztások szabad felhasználását”. A biztos április közepén hozta nyilvánosságra állásfoglalását.

Egy írásbeli kérdésre adott – az Országgyűlés honlapján elérhető – válaszában Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter úgy ítéli meg, hogy az adatvédelmi biztos állásfoglalása nyomán kialakult helyzet két oldalról is veszélyt rejt. Egyrészt az alapadatok értékesítéséből származó bevétel csökkenhet, másrészt pedig az értéknövelt szolgáltatások terén nagyobb verseny alakulhat ki, ami szintén kihathat az OMSZ bevételeire. Mindezek hatására az OMSZ egyéb piaci bevételeinek akár a harmadát is elveszítheti. Előzetes becslés szerint ez 100-150 millió forint is lehet – közölte a tárcavezető.

A miniszter szerint felül kell vizsgálni a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényt is annak érdekében, hogy kereskedelmi célra ne lehessen felhasználni az internetről ingyen letölthető adatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik