Belföld

Letiltotta Geréb Ágnes előadását a bíróság

A házi őrizetben lévő szülész-nőgyógyász a bábaszakmáról beszélt volna egy rendezvényen.

A bíróság nem engedélyezte, hogy a házi őrizetben lévő Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász előadást tartson a bábaszakmáról kedden Budapesten, a Képviselő Irodaházban közölte Ékes Ilona fideszes politikus nyilvános képviselői meghallgatásán.

Ékes Ilona képviselői meghallgatásán – amelyet a bábaszakma aktuális kihívásai témában hirdettek meg – a tervek szerint Geréb Ágnes is előadást tartott volna, de a bíróság elutasította kérelmét, melyben a szülész-nőgyógyász a házi őrizetének felfüggesztését kérte az esemény idejére.

A pulpituson lévő egyik széken Geréb szimpatizánsai egy “Free Geréb Ágnes” feliratú karszalagot helyeztek el.

Geréb Ágnes szavait Görbicz Adria bába tolmácsolta. Előadását a bírósági döntés felolvasásával kezdte, mely szerint “Geréb Ágnes személyisége, valamint az ellene folyamatban lévő büntetőeljárásban betöltött szerepe alapján teljesen indokolatlan, hogy az ügyben szakmai előadást tartson. Továbbá ez ellentétes a kényszerintézkedés jellegével, céljával, ezért a bíróság a házi őrizet feloldása iránti kérelmét elutasítja”.

Geréb Ágnes az eseményre írt előadásában kiemelte: örülnek annak, hogy már van párbeszéd és elindult a változás, de véleménye szerint a szemléletváltozás elmaradt. Mint hozzátette, örömmel fogadta, hogy a szülésznői képzésbe beemelték az intézeten kívüli szülés tárgyát is, s kormányrendeletet alkottak az otthonszülés szabályairól. Ugyanakkor kitért arra, hogy a jogszabályalkotók bizalmatlanságára utal az: a tevékenységet erős kontroll alatt tartják azáltal, hogy lényeges leszűkítették az intézeten kívüli szülést igénybe vehető nők körét.

Az előadást felolvasó Görbicz Adria a szavait azzal zárta: “szabadságot Geréb Ágnesnek és egyenlő elbírálást!”

Geréb Ágnest első fokon a Fővárosi Bíróság március végén két év fogházbüntetésre ítélte halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt. A szülész-nőgyógyászt tavaly december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból és házi őrizetbe helyezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik